Back to top

Újra Kaposváron az állattenyésztési szakma

Az elmúlt évtizedek fejlődése, a nagyban átalakult ágazat állt a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén elhangzott beszédek fókuszában. A tizenkettedik alkalommal megrendezett szakmai eseményhez idén nyolc konferencia kapcsolódik.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) összehozza mindazokat, akik az állattenyésztésben tevékenykednek, legyenek akár tenyésztők, a kapcsolódó iparágak képviselői, vagy állattartók – mondta el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Kaposváron Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a KÁN ezért nem csupán az állattenyésztés ünnepe, hanem fontos szakmai esemény is.

Fotó: Csatlós Norbert
Az állattenyésztés hatalmas átalakuláson, látványos fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, amelynek befogadásához nagyfokú nyitottság kell.

A világnak ráadásul egyre több fehérje, egyre több hús kell, az is látszik azonban, hogy ennek kiszolgálására sokan jelentkeznek – mondta el az államtitkár. A piacokért folytatott egyre keményebb versenyben egy erős árverseny is zajlik, ráadásul az európai környezetvédelmi és állatjóléti előírások szigorúbbak, mint a világ bármely táján. Ezen kihívások közepette kell versenyben maradnia a magyar állattartóknak.

Európa legtöbb országában legalább két hagyományos ünnepe van az állattenyésztésnek, az egyik Szent György napja, a kihajtás ideje, a másik pedig a gazdasági év zárását, a számvetést jelentő Szent Mihály napja. Ez utóbbihoz kapcsolódik az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye – mondta el a megnyitón Tossenberger János. A Kaposvári Egyetem dékánja. Hozzátette: a hagyományok őrzése, a múlt ismerete akkor is fontos, hogy közben látjuk, hogy körülöttünk a világ hiperszonikus sebességgel száguld és változik.

Ezzel a változással lépést tart a mezőgazdaság is, hiszen robotfejéssel, digitális technológiákkal és drónokkal folyik ma már a művelés.

Az idei KÁN alkalmával a legkülönfélébb konferenciákon tárgyalhatják meg az ágazat képviselői például a sertés- juh- vagy szarvasmarhatartás különféle problémáit, és azok lehetséges megoldásait – mondta el a dékán. Az idei rendezvényhez kapcsolódó nyolc szakmai események sorában

a legmodernebb technológiákat bemutató Smartfarm konferencia is helyet kapott.

A klímaváltozás okozta nehézségekre, és az ehhez kapcsolódó megoldások fontosságára hívta fel a figyelmet az eseményen Szita Károly. Kaposvár polgármestere hozzátette: a világban hiánycikknek számít a víz, a termőföld, amelynek Magyarország bővében van. Ez ki kell használni arra, hogy a klímaváltozás csapásaival megküzdjünk.

Az ország állattenyésztési kiállításai, ahogy a Kaposvári Állattenyésztési Napok is igazi ünnepet jelentenek az állattenyésztőknek, akik ilyenkor látni szeretnék a genetikai előrehaladást, és megerősítik közösségüket is – fejtette ki Mihók Sándor. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) társelnöke szerint azonban

az is fontos, hogy a látogatók, a nagyközönség is bepillantást nyerhessen ebbe az egyre összetettebb világba, és felkeltsék a téma iránt a fiatalok érdeklődését is.

További fotók a megnyitóról ide kattintva érhetők el.

Videó a megnyitóról:

MMG - Összefoglaló a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok megnyitójáról

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget jelent számunkra - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Termék Nonprofit Kft. konferenciáján, Budapesten.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.