Back to top

Kaposváron az ország legszebb állatai

Az ország minden tájáról érkeztek a tenyésztők a Kaposvári Állattenyésztési Napokra, ahol szombaton a legszebb állatokat díjazták.

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) tenyésztői nagydíját az egyházasrádóci Húshasznú Szarvasmarhatenyésztő Bt. kapta színvonalas tenyésztői munkájának elismeréseként, míg a tenyésztőszervezetek köréből a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség kapott MÁSZ-nagydíjat Kaposváron. A Kaposvári Állattenyésztési Napokon számos állatfaj és -fajta kapott elismeréseket, tenyésztőik az ország legkülönfélébb tájairól érkeztek.

 

Kiss György és Hajduk Péter átveszi a MÁSZ tenyésztőszervezeti díját Mihók Sándortól (középen)
Fotó: Csatlós Norbert
Szent Mihály napja a gazdasági év zárása, a számvetés időszaka hagyományosan, ezért kivételes öröm, hogy a tenyészállatok szemléje és a díjátadás éppen erre a napra esik – mondta el Zászlós Tibor a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) szombaton megrendezett tenyészállat díjátadásán. Az ünnepélyes eseményen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős országos alelnöke kifejtette: a mai, modern kori számvetések az állattenyésztői kiállítások, itt találkoznak a szakma képviselői azzal, hogy merre, milyen eredményekkel megy az állattenyésztés.

Zászlós Tibor hangsúlyozta: a modern technológiák, a digitalizáció adta lehetőségekkel az állattenyésztésben is élni kell, mindez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a magyar tenyésztők képesek legyenek állni a versenyt a nemzetközi munkában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.