Back to top

Tudja melyik juh tejéből készül a Roquefort sajt?

A Kaposvári Állattenyésztési Napokon juh és kecske fejési bemutatóval szórakoztatták a nagyérdemű közönséget.

A kiállítási területen mobil fejőgéppel fejtek lacaune juhokat, majd parlagi és núbiai kecskéket, miközben a korán reggel fejt kecsketejből gomolya készült.

A gomolya hungarikumnak minősül, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A tejet 30-35 ⁰C-ra melegítik, majd tejoltóval beoltják. A gomolya elkészítéséhez szükség van egy jó minőségű textil pelenkára, amelyen keresztül a savót átszűrik, de előtte még feltörik kukoricaszem nagyságúra. Az átszűrés után a savó és az alvadék különválik, majd a savót visszateszik melegíteni.

A felmelegített savóból keletkezik az orda, melyet sütéshez és főzéshez egyaránt felhasználható. A gomolyát különféle fűszerekkel, mint például fokhagymával, erős paprikával vagy köménnyel igazán különlegessé lehet varázsolni.

A kecsketejben több a rövid szénláncú zsírsav, mint a tehéntejben, így minősége is eltérő. Foszforban, kalcium-kloridban, és nyomelemekben gazdag, nagyon egészséges, a gyomor- és bélbántalmakra kedvező hatást gyakorol.

Juhtejből és kecsketejből gyors érlelésű vagy akár több hónapig vagy évig érlelt sajtok is készíthetők. A lacaune juhfajta tejéből készül a közkedvelt Roquefort sajt.

Fotógaléria a fejésről itt érhető el!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

Biodiverz fővárost méhlegelőkkel és legeltetéssel

Sokak pusztán gazosnak vélik azokat a méhlegelőket, amelyeket a Főkert Zrt. először alakított ki Budapesten. A kezdeményezés célja a nyugat-európai mintán alapuló urbanizált terek ökológiai átalakítása. Erről adott tájékoztatást kiadónknak Bajor Zoltán, a Főkert természetvédelmi vezetője.

1600 éves birkamúmia titkaira derült fény

1600 éves birkamúmia DNS-ét sikerült feltérképezni Írországi, iráni, német és osztrák genetikusok és régészek közreműködésével. A ritka lelet egy ősi iráni sóbányából, Chehrābād-ból került elő, ahol a speciális körülményeknek köszönhetően szokatlanul hosszú ideig őrződtek meg a lágyszövetek, és bennük az értékes genetikai anyag.

A pásztor

„Pásztor voltam, egy kirekesztett, aki mellett elhaladt az élet” – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Baromfi- és juhágazat: a takarmányár növekedésének hatásai

A baromfihizlalási ágazatban egy csirke előállítási ára tavasszal 127 forinttal kerül többe, mint tavaly, és a növekedés folyamatos. A juhágazat kissé könnyebb helyzetben van, legalábbis akkor, ha a gazdaság magának állítja elő a takarmányt. Azonban, ha nincs saját kaszáló, legelő, akkor bele se kezdjen senki a juhtartásba, hallottuk hazánknak ugyanezen táján egy gazdától.

Szuperkórokozók: láthatatlanok és halálosak

2019-ben harmincháromezren haltak meg Európában az antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt. A világon évente mintegy hétszázezerre tehető és folyamatosan nő az ilyen halálesetek száma.

Kaposvár? Október eleje? KÁN Egyetemi Napok!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat a kaposvári Pannon Lovasakadémia területén – jelentették be a rendezvényt beharangozó tájékoztatón. A magyar állattenyésztés már nagyon várt szakmai találkozója idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az egyetem intézeteit is megismerhetik a látogatók.

Komplex gazdaság saját vágóponttal

A vecsési Apró tanya a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség első árutermelő bemutató mintatelepe, de már a 2011-es minősítés előtt is gyakran megfordultak itt látogatók az ország és a világ számos szegletéből.

Sikeres sajtmanufaktúra - Díjnyertes termékek Miskolcról

Egy miskolci alapítvány „szalvétahajtogatás” helyett értelmes, piacképes alkotómunkát kínál fogyatékkal élőknek. A sajtmanufaktúrájukból kikerülő termékek számos érmet besöpörtek már, s hamarosan saját fűszer­növényeikkel is ízesíthetik tehén- és kecskesajtjaikat.

Új oltás a paratuberkolózis ellen

Az Agrárkutatási Szolgálat (ARS), az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) tudományos kutatóintézetének tudósai egy új kísérleti vakcinát fejlesztettek ki a szarvasmarhák számára a paratuberkolózis, vagy másnéven Johne-betegség ellen.