Back to top

Új szinten az automatizálás fogalma

A New Holland fejlesztőmérnökei a díjnyertes IntelliSense rendszer megalkotásával egy új szintre emelik az automatizálás fogalmát, valamint a különböző úttörő fejlesztések bevezetésével tovább szilárdították a legnagyobb áteresztőképességre képes kombájn, a CR Revelation vitathatatlan vezető pozícióját a világ kombájnpiacán.

Lars Skjoldager Sørensen, a New Holland Betakarítógép Management vezetője nyilatkozta: „A CR Revelation kombájnok még magasabbra emelték a mércét: a világrekorder legnagyobb kapacitású, legtermelékenyebb kombájn a földön egy új, eddig ismeretlen szintre fejlesztette a hatékonyságát ezzel jelentősen lecsökkentve a betakarítási költségeket a minimális veszteségekkel és a piacon elérhető legjobb tisztamag-minőséggel. Az automatizálás jelentős előrelépésének köszönhetően az új rendszer döntési jogot gyakorolhat a gépkezelő felett az optimális teljesítmény, magminőség és gépkezelői kényelem érdekében”.

IntelliSense automatizálási rendszer maximalizálja az áteresztőképességet, minimalizálja a veszteséget és a sérült szemek arányát

A legújabb CR Revelation kombájnokon elérhető a New Holland saját fejlesztésű IntelliSense opciója, egy proaktív és automata kombájn-beállító rendszer amely új szintre emeli az automatizálást a betakarításban: maximalizálja az áteresztőképességet miközben minimális szinten tartja a szórást és a tört szemek arányát. A 2017-es Agritechnica kiállítás Innovációs kategóriájának díjnyertes fejlesztése áttörő megoldásokkal, hatalmas előnyöket nyújt a termelékenységben: nagyobb napi teljesítményt és jobb minőségű magmintát, kisebb veszteség mellett. Ezeken felül kedvező hatásai sokkal könnyebbé teszik a gépkezelő munkáját, mivel sokkal kevesebb döntést kell meghoznia, kevesebb koncentrációt kíván a gép irányítása így a gép kezelője sokkal kevésbé farad el egy hosszú aratási napon.

Az IntelliSens rendszer használata esetén négy különböző stratégia közül kell választanunk a monitoron: minimális veszteség, legjobb minőségű tisztamag, maximális kapacitás vagy állandó kapacitás. A szabadalmaztatott rostaszekrény-szenzorok folyamatosan, nagyon precíz méréseket végeznek a rosták leterheltségéről. Ezen értékek alapján a rendszer proaktívan és valós időben korrigálja a kombájn működési paramétereit: az ikerrotorok fordulatszámán, a rotorszárnyak állásán, a tisztítóventilátor sebességén, az előrosta nyitási szögén, valamint a felső- és/vagy alsó rosta hézagán, annak érdekében, hogy a kívánt stratégiának megfelelő eredményt kapjon a gépkezelő.

A szintén szabadalmaztatott távállítású rotorszárnyak pozíciójának változtatásával azt állíthatjuk be, hogy a terményszőnyeg mennyi időt töltsön a rotorkosárban, azaz hány fordulatot tegyen a cséplési- és leválasztási szekciókban. Ennek a legnagyobb előnye, hogy az ikerrotorok hatékonyságát anélkül tudjuk növelni vagy csökkenteni, hogy az általános cséplési paraméterekhez nyúlva (kisebb kosárhézag, magasabb rotorfordulat) végül nagyobb szem és szalmatörést szenvedne az értékes terményünk.

Az első, 2017-ben Németországban és Franciaországban különböző gazdaságoknál végzett tesztekről pozitív visszajelzések érkeztek a gyár mérnökei felé: a résztvevő gazdák megállapítása szerint a rendszer nagyon intuitív, használata egyszerű és nagy magabiztosságot ad a még teljesen új vagy kevésbé tapasztalt gépkezelőknek is. Továbbá megjegyezték, hogy a rendszer használata valósan érezhető többletteljesítményt és minőséget eredményez a betakarításban.

Új taggal bővült a CR Revelation család: bemutatkozik a CR7.80, valamint az első Stage V erőforrás

A New Holland új belépőszintű modellel bővítette a rotoros kínálatát, az új CR7.80 gépben a Cursor 9-es közös nyomócsöves erőforrása dolgozik 374 LE névleges és 415 LE maximális teljesítménnyel. A gépcsalád új tagja egy oldali utócséplővel és 750 literes üzemanyagtankkal szerelt, a 9500 liter űrtartalmú magtartályát 126 liter/másodperc sebességgel kiürítve igazán hatékony teljesítményt kínál.

Az új CR7.80 és nagyobb testvére, a CR7.90 gépek az elsők melyek a Stage V emissziós szabályoknak megfelelő erőforrással érkeznek. Ezek a motorok további 40 százalékkal csökkentett részecsketartalmú kipufogógázt bocsátanak ki az előző Stage IV-hez képest. Az új emissziós szintet az új Cursor 9 motor és az új Hi-eSCR2 technológia együttes alkalmazásával érték el az FPT Industrial fejlesztőmérnökei. Ez a szabadalmaztatott innovációs utókezelő-rendszer teljesen karbantartásmentes megoldás, mely minimalizálja az üzemeltetési költségeket.

Az új Stage V elérésével együtt a CR7.90 11 lóerő többlet teljesítményt kapott, így a maximális teljesítménye 460 LE-re emelkedett.

Az új kétsebességes váltómű gyorsabb reakcióra képes és nagyobb vonóerőt közvetít a talaj felé

A legújabb CR Revelation modellek meghajtása teljesen megújult: két sebességes váltómű, integrált olajfürdős fékek, nagyobb hidrosztatika szivattyú és elektrohidraulikus működtetésű differenciálzár. A kétsebességű váltómű szántóföldi (0-17 km/h között) és országúti (0-max.) fokozatban használható. Az max. sebességet a gyárban, a cél ország helyi szabályainak megfelelően állítják be. A max. vonulási sebességet csökkentett fordulatszámon éri el a gép, mely alacsony üzemanyag-felhasználást eredményez.

Az új váltómű nagyobb vonóerőt közvetít a talajra, jobb lett a mászóképessége és gyorsabb reakciókra képes az erősebb hidraulika pumpának köszönhetően. Nem kell megállítani a kombájnt fokozatváltás közben, ezzel is tovább növelve az aratásra fordítható időt.

Az olajfürdős fékek és szervo szelep alkalmazása nagyobb fékerőt biztosít, az új parkfék tovább csökkenti a biztonsági kockázatot. A gép teljes élettartama során kihasználhatjuk a maximális, állandó fékerőt anélkül, hogy fékbetéteket vagy munkahengereket kellene cserélni vagy felújítani – így csökkentve a szervizelési költségeinket. A külvilágtól teljesen elzárt, integrált rendszer por, kosz és egyéb szennyeződésektől mentesen üzemelhet.

A differenciálzár alapfelszereltség a New Holland kombájnokon, most a CR legújabb modelljein ennek vezérlése elektro-hidraulikusan történik a padlólemezen található kapcsoló segítségével. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

A gépkereskedők utcájában az Agrotec telephelye

Az Axiál, a Dorker után az Agrotec is elfoglalta helyét Baján, a Szegedi úton. Illés Zoltán, elmondás szerint régóta tervezték már, hogy helyet foglalnak a hazai gépkereskedő óriások között.

A növénytermesztők közel negyede folytat precíziós gazdálkodást

Hazánkban a növénytermesztő gazdaságok nyitottak a precíziós technológiákra, saját bevallásuk szerint 23 százalék jelenleg is precíziós gazdálkodást folytat. Az elmúlt egy évben jelentős mértékben, 75 százalékról 93 százalékra nőtt a gazdálkodási folyamatai során digitális eszközöket használó vállalkozások aránya, amely megfelelő alapot jelenthet a precíziós gazdálkodás (további) terjedéséhez.

140 éves a Kverneland

Az egykori ekegyárból longlinerré vált (széles mezőgép portfólióval rendelkező) mezőgépgyártó, amely néhány éve már a Kubota tulajdonában van, az idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját.

Drónok - jelenből a jövőbe

Az utóbbi időben országszerte egyre több konferenciát rendeznek a precíziós technológiákról, az agrárdigitalizációról, azonban a drónok működéséről, és azok üzemeltetéséről kevés rendezvényt tartanak. Jelenleg a technológiafejlesztés, a gyakorlati alkalmazás megelőzte a jogszabályalkotást, éppen ezért az ilyen nemkívánatos helyzeti zavaroknál, minél előbb tiszta helyzetet kell teremteni.

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.