Back to top

Francia tanulmányút a juh- és kecsketej-feldolgozás jegyében

Juh- és kecsketej feldolgozása témában szervez franciaországi tanulmányutat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program a résztvevők technológiai ismereteit bővíti, francia tapasztalatokkal segít az egyéni és családi állattartásból származó kecske-, és juhtej feldolgozásában, piacképes termékek előállításában és piacra juttatásában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága által szervezett tanulmányút helyszíne a franciaországi Haute Provence régió carmejane-i tanüzeme, időpontja 2018. október 15-19.

Az elméleti és gyakorlati előadások tematikájában számos elem helyet kap, a kecske- és juhtej alapanyagok előkészítésétől egészen a végtermékek elkészítéséig. A programban a savas alvasztású friss sajt, a kékpenészes sajt, valamint a nem hevített préselt félkemény sajt gyártási technológiájának megismerése is szerepel.

A technológiai ismeretek bővítése mellett cél az egyéni és családi állattartásból származó kecske-, és juhtej feldolgozásának ösztönzése, piacképes termékek előállításának és piacra juttatásának elősegítése – a franciaországi gyakorlati példák megismerését felhasználva. Ennek érdekében egy állattartó és sajtkészítő mezőgazdasági vállalkozás, valamint egy – helyi sajtkészítők szövetkezésének eredményeképpen létrehozott – értékesítési pont megtekintése is része a szakmai útnak.

A programon való részvétel részben kamarai, részben résztvevői költségvállalással lehetséges, a tanulmányútra még – korlátozott létszámban – lehet jelentkezni.

További részletek a NAK internetes portálján:

https://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/97726-szakmai-tanulmanyutat-szervez-a-kamara-franciaorszagba

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

Folyamatosan nő az adománybúza mennyisége

A Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem programot a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével karöltve szervezi meg évről évre. Az összegyűjtött búzából őrölt lisztet a szociálisan rászoruló gyermekekhez juttatják el. Legutóbb Baranya megyében, Sombereken tartottak megyei búzagyűjtő napot.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videósorozatot indított, amely a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős mértékű forrásokhoz.

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Vegyék, vigyék...

Immár hagyományosnak számít, hogy júliusban Pécsett az ormánsági termelők által adományozott dinnyével népszerűsíti közös rendezvényén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete ezt az egészségre különösen jó hatást gyakorló gyümölcsöt.

Strandmenü az Európai Friss Csapattól: hidratál, védi a bőrt, hűsít – és még finom is

A nyári kánikulában gyakran halljuk, hogy nagyon fontos a folyadékpótlás és a bőrünk védelme. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ebben a jól összeállított, zöldség- és gyümölcsalapú táplálkozás is sokat segíthet.