0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hiába röpködnek a drónok, az ekére mindig szükség lesz

Összesen 19 fiatal mérte össze tudását pénteken a 9. Középiskolás Szántóversenyen: két kategóriában – ágyeke és váltva forgató eke – gyűjtötték a pontokat. A zsűri szerint erős volt a mezőny, s lelkesedésből sem volt hiány: diáktársak szurkoltak az agráros tanulóknak.

– A szántás alaptevékenység, enélkül a jövőben is elképzelhetetlen a mezőgazdasági munka – mondta a sonline.hu-nak Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület elnöke.

– Agrár és műszaki ismeretekre egyaránt szükség van, s bármilyen drónok is repkednek manapság a levegőben, erre a munkafázisra mindig szükség lesz.

Az ágyeke kategóriában 20 méter széles és száz méter hosszú területet szántottak fel a fiatalok, míg a váltva forgató eke csoport tagjai egy trapéz alakú részen bizonyították felkészültségüket a fészerlaki pályán. Nyitóbarázda-, illetve kezdőparcella-készítés, ékszántás, s a végén záróbarázdával zárult a produkció.

Torma Sándor, a rendezvény egyik ötletgazdája azt mondta: öröm látni, hogy ennyi elhivatott, felkészült diák mutatja meg tudása legjavát. Tihanyi József, a szántóverseny egyesület tagja szerint a siker titka a fegyelmezett, tempós munka, az időtúllépésért ugyanis büntetés jár. A 19 tagú mezőnyben három somogyi iskola – a csurgói, a szőcsénypusztai és a kaposvári – tanulói is bejutottak.

– Aztán stabilan őrizd majd a vezető helyet – biztatta egy tizenéves fiú barátját. Vati Flórián, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola tanulója szerint

döntő, hogy egyenes legyen a nyitóbarázda, s kifogástalanul sikerüljön a szántás fedettsége.

A 17 éves fiatalember semmit nem bízott a véletlenre: verseny előtt gyakorolt a családi gazdaságukban. A jánoshalmai László Gábor egy 120 lóerős traktort vezetett: közvetlenül a rajt előtt izgalmakban bővelkedő megméretésre számított.

– Küzdelem nélkül nincs verseny – mondta. – Korábban az országos szakmai versenyen hatodik helyen végeztem, de minden megméretés eltérő. Kiválóan érzem magam Kaposváron, kedvezőek a körülmények, remélem, hogy minél jobb helyezést érek el.

Az eseményről készült képgaléria itt érhető el.

Forrás: sonline.hu