Back to top

Együnk több bárány- és juhhúst!

Egészséges, ízletes, mégis nagyon keveset eszünk belőle. Hároméves kampányt indít a terméktanács a bárány és juhhús fogyasztás növelésére. A promóciós programot Szabó Mária, az Agrárminisztérium osztályvezetője nyitotta meg, és Kukovics Sándor ügyvezető igazgató Bátor Árpád alelnök mutatta be.

Az Európai Unióban az egy főre jutó éves juhhúsfogyasztás átlagosan fejenként 2,3 kilogramm, de az egyes tagországok között nagy a szóródás. Van ahol a 10 dekát is alig éri el, és van, ahol közel 13 kilogramm. A hazai fogyasztás 35 dekagramm körül alakul, vagyis meglehetősen alacsony. A Juh Terméktanács és spanyol testvérszervezete, az Interovic az elmúlt évben közösen pályázott uniós forrásra a fogyasztás növeléséhez. A támogatást elnyerték, összesen 6,825 millió eurót költhetnek 2018-2020 között erre a célra – tájékoztatott Kukovics Sándor.

Az elnyert uniós támogatású spanyol-magyar promóciós program nemcsak a két ország ágazatainak együttműködését jelenti, de esélyt ad a spanyol fejlesztések megismerésére és hasznosítására, valamint a hazai eredmények spanyol kollégák számára való átadását is lehetővé teszi. Magyarországon csak a bárány- és juhhús fogyasztásának népszerűsítésére kerül sor, mivel hazánkban a kecskehús iránt nincs számottevő érdeklődés.

A program fő célkitűzései a következők:

  • újra ismertté tenni a bárány és juhhúst az azt elfelejtő városi, főleg fiatal lakosság számára,
  • megváltoztatni a juhhúsról hangoztatott téves képzeteket (zsíros, nehezen

elkészíthető, szakértelmet igényel, stb.) és egészséges, könnyen elkészíthető ételt

kínálni számukra, amely a más, olcsóbb húsféleségekkel is versenyképes lehet,

  • emellett a társadalom egésze számára fenntartani azt a szolgáltatást, amit a vidék és a táj fenntartásban a juhászat végez.
A kampány során a Torkos csütörtökökhöz hasonló éttermi rendezvényekre, a bevásárlóközpontokban és vásárokban, piacokon kóstoltatásra kerül majd sor, természetesen bárány és juhhúsból készült ételeket kínálnak majd, továbbá rádiós, tévés, internetes megjelenésekkel (www.barihus.hu, Bari-info, Bari-info Horeca) fogják majd népszerűsíteni a juhágazat termékeit - tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.  
 

Az Európai Unió tagországainak többsége nem termel annyi juhhúst, amennyi lakosságának ellátását fedezné, csupán mintegy 80 százalékban önellátók. Többségük importra szorul. A legjelentősebb juhállománnyal az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Írország rendelkezik. Ezekben az országokban a fogyasztás is jelentős, az önellátottsági azonban szintek eltérőek, és egyedül Spanyolországban haladja csak meg a termelés a belső fogyasztást. Magyarország viszont juh-hústermelésének a 90 százalékát exportálja, ezzel az unió negyedik legnagyobb exportőre.

A juh- és kecskeágazat számára mind a hazai termelés feltételei, mind pedig a külpiaci körülmények olyanok, amelyek lehetővé teszik, hogy hosszútávon 1,25-1,5 millió nőivarú kiskérődzőt tartsunk Magyarországon, ezzel akár több, mint 10 000 család megélhetését lehetne biztosítani. Ehhez azonban szükséges megoldani a képzés és a munkaerőhiány problémáját, no és a hazai értékesítést is növelni szükséges.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

A kávé- és a kávégéppiacon is a minőséget keresik a vevők

A minőségi termékek iránti igény egyre inkább jellemző a kávégéppiacra is, az éves szinten értékben mintegy 70 milliárd forintos kávépiac változásait követik az eszközvásárlási tendenciák is Costa Coffee és az eMAG tapasztalatai szerint.

Objektív okai is vannak az élelmiszerek kettős minőségének

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

Július 31-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összeget a hivatal elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Nem jelölt allergén miatt hívtak vissza ételízesítőket

Nem jelölt allergén (zeller) jelenléte miatt a Metro Kereskedelmi Kft. visszahívta és kivonta a forgalomból a Metro Chef és az Aro ételízesítőket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.