Back to top

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

A 15 százalékos növekedés arányban van az elmúlt évek átlagával – derül ki abból a tanulmányból, melyet az ISMEA (egy olasz agrárgazdasági és piackutató intézet) és az olasz borászok szövetsége publikált.

Az ISMEA ügyvezető igazgatója, Raffaele Borriello úgy gondolja, hogy az idei növekedés segít az olasz bortermelőknek kilábalni a tavalyi krízisből.

Itthon is emlékezhetünk rá, hogy 2017 elején egész Európában kései fagyok tizedelték a szőlőtőkéket, később az aszály szárította ki a földeket. Ennek hatásra 26 százalékkal esett vissza az olasz bortermelés.

2017-ben így 42,5 millió hektoliteres eredményt ért el az ágazat Olaszországban, idén ehhez képest 15 százalékkal több bort, 49 millió hektolitert várnak az elemzők.

Visszaesett az export

Mivel az év elején kevesebb bor volt elérhető, ráadásul az árak is nőttek, a világ borexportjában 10 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Májusig az németek és a britek is kevesebb olasz bort vásároltak, ráadásul Franciaország átvette a vezető szerepet Olaszországtól legalábbis, mint a legnagyobb Amerikai borexportőr.

Az ISMEA előrejelzése szerint, mivel 2018-ban sokkal jobb évet zárnak az ágazati szereplők, ez az export mértékén is meg fog látszani, mely elérheti összértékben a 6 milliárd eurót is az év végéig. 2019-re az olasz piackutató további mennyiségi növekedést vár, melynek értéke elérheti az 50 millió hektolitert is.

Amennyiben a fenti adatok az év végén beigazolódnak, úgy Olaszország idén is megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán

– annak ellenére, hogy Franciaországban (46,1 millió hektoliter) és Spanyolországban (43 millió hektoliter) is jelentős növekedésről számoltak be.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egri várvédő és a bor

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Európa kazah napraforgóolajat vásárol?

Kazahsztán ez év februárjában 8,5 ezer tonna, azaz a megelőző hónapi mennyiségnél 25 százalékkal több napraforgóolajat exportált.

Elfagyott a szőlő a Mosel mentén

Május első hétvégéjén erősen fagyott a Mosel, a Saar és a Ruwer folyókat övező borvidékeken, egyes termesztőknél akár százszázalékos is lehet a kiesés – számolt be róla a topagrar.com.

Csak papírba csomagolt alma

Elindította első, tisztán papírcsomagolásban forgalomba kerülő almaszállítmányát a dél-tiroli VOG konzorcium. A cégcsoport élen jár a környezetkímélő módszerek alkalmazásában, az új gépsorukon bioalmát csomagolnak négyesével a papírtálcákba. A VOG régóta keresi a lehetőségeket az eldobós műanyag csomagolás kiváltására biológiailag lebomló, komposztálható vagy újrafelhasználható anyagokkal.

Egri csillagok a nyári égen

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az Egri Csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

Jobbat reméltek a spanyol dinnyések

Spanyolország legdélebbi tartományában, Almériában már szedik egy ideje a görögdinnyét, de a reméltnél csak olcsóbban tudják eladni a helyi gazdák, mert a déli féltekéről és Afrikából érkező áruval kell versenyezniük.

Szent György-hegy hajnalig másodszor!

Első alkalommal közel 2500-an vettek részt a Szent György-hegy hajnaligon, idén a szervezők még több látogatót várnak, de szeretnék megtartani a rendezvény bensőséges jellegét. A vulkanikus tanúhegy borainak kóstolása "egész estés” programottartogat, hiszen délután 4-től hajnalig 4-ig több mint 20 hely zenei és gasztronómiai programja mellett „csúszhatunk bele” a napfelkeltébe.

A fiatalok kreatív energiáira van szüksége a hagyományos mesterségeknek

Vízimalmok restaurálása, olívaolaj-készítés megújítása, sörfőzés és borászat, sólepárlás és hajózás – tradicionális szakmák újragondolására, fiatalok érdeklődésének felkeltésére szólított fel a nemzetközi YouInHerit program, melynek koordinátori szerepét Budafok-Tétény Önkormányzata vállalta magára.