Back to top

Sonkolyt a füstölőbe!

A napviaszolvasztóból összegyűlt sonkoly egy egészen praktikus felhasználási lehetőségéről olvashatunk a Deutsches Bienenjournal legutóbbi számában. Egy húsdaráló segítségével "pellet" készíthető belőle, mely két évig tárolható és egyszeri begyújtás után több óráig biztosítja a nem fojtó füstöt.

Mi a sonkoly?

A mézes kereteken a mézet viaszlapocskákkal fedik le a méhek. A pörgetés során ezt a fedést kézzel vagy géppel eltávolítják, hogy a mézet ki lehessen nyerni a keretből. Az összegyűjtött, levágott mézes viasztörmelék a sonkoly. Ebből még kinyerhető tiszta viasz, melegítéses elválasztással és szűréssel.

Sok méhész használ napviaszolvasztót, mely igen praktikus eszköz, hiszen a kiselejtezendő lépeket, egyszerűen belehelyezi és a kereteket, miután leolvadt a viasz, kiveszi. Nem kell bajlódni a lépek kivágásával, az olvasztó fűtésével, akár egy-egy lép is azonnal belehelyezhető, amint kivettük a kaptárból. És az esetek többségében a keretek drótozása is megmarad. Hátránya viszont, hogy a sonkolyban a selejtezendő léptől függően marad hátra viasz.

Sokan ezt a sonkolyt, melyben bőven található bábing, egyszerűen elássák, trágyának használják vagy - mivel igen magas a fűtőértéke - tüzelnek vele.

Fotó: Deutsches Bienenjournal
Egy húsdaráló segítségével remek füstölőanyag készíthető belőle, melyet két évig el lehet tárolni különösebb probléma nélkül.

Az itt bemutatott módon állítólag több órán keresztül is ég egy töltet, ezért érdemes akár nagyobb méhészetekben is használni. Másik előnye ennek a sonkolynak, hogy a füstje nem kellemetlen vagy fojtó és az ezt használó méhész szerint nem fáj tőle az ember feje.  

Fotó: Deutsches Bienenjournal

Egy újságpapírból hengert sodrunk és a füstölő közepébe helyezzük, majd e henger köré tömködjük a húsdarálóval készített „sonkoly-pelletet".  Ezután az újságpapírhengerbe beleteszünk egy gyújtókockát.

 

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/9

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt jelentheti be, ha méhpusztulást észlel

Hamarosan megkezdődik a napraforgó virágzása, amikor is a méhészek gyakran tapasztalják a méhcsaládok gyengülését, pusztulását. A méhelhullási esetek hatékony és szakszerű kivizsgálása érdekében az Agrárminisztérium kéri, hogy a méhészek haladéktalanul jelentsék az eseteket a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244).

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Egyre több helyen lehet újratölteni

Nagy a hőség, több folyadékra van szükségünk. Amikor járjuk a várost, ügyet intézünk, várost nézünk hamar elfogy a magunkkal hozott ivóvíz. Egyre többen elvből nem vásárolnak PET-palackos vizet, helyette saját kulacsot visznek magukkal. Tudta, hogy sok helyen ingyen feltöltik a vizespalackot?

Támogatás méhészeknek: 500 forint méhcsaládonként

A Magyar Közlöny 104. számában megjelent a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet.

Mintegy hat milliárd forint támogatást kaphat a méhészeti ágazat a következő három évben

Az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó méhészeti programjait és a kapcsolódó uniós támogatások mértékét. A magyar méhészeti ágazat erejét mutatja, hogy Magyarország az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az unió tagállamai között - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.