Back to top

Öt éven belül Magyarország legjobb gazdasága lesz

Öt éven belül Magyarország legjobb, tíz éven belül Európa első öt agrárüzemének egyike szeretne lenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – jelentette be Lázár János kormánybiztos. A mintegy tízezer hektáron gazdálkodó cég két évvel ezelőtt került vissza állami tulajdonba, a korábbi menedzsmenttől 2 milliárd forintért vásárolta vissza a magyar állam.

Papp István igazgató Lázár János és Isaszegi Norbert termelési igazgató
A cég a következő években a teljes technológiáját megújítja, jelenlegi tehenészeti telepét a legmodernebb berendezésekkel felszerelve 1200 férőhelyessé bővíti.

Megújul szinte a teljes gépparkja, 1,7 milliárd forintból új gabonaszárító, feldolgozó és tárolórendszert alakítanak ki.

Öntözési beruházást indítanak, hosszú idő után ez lesz az első nagyszabású állami öntözés-fejlesztési beruházás az országban. A tízezer hektáros területből jelenleg 2,5 ezer hektár öntözhető, ezt bővítené tervei szerint a duplájára a cég. Ennek a tervezése már elkezdődött, a belügyminisztérium vízügyi igazgatóságának 550 millió forintos tervezési projektje már fut a térségben.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy olyan gazdaságot szeretnének építeni, ami nyitott gazdaságként működne, és ahová 2022-től bármelyik gazdálkodó ellátogathatna, mintát, ötletet kaphatna saját gazdálkodásához. De a kormány szándékai szerint

nem egyszerűen egy megújuló agrárvállalkozás épül a térségben, hanem egyben egy vidékfejlesztési mintaprogram is.

A következő időszak fejlesztéseinek központi eleme egy társadalmi felelősségvállalási program, aminek részeként Mezőhegyes város lakosait is szeretnék megnyerni a beruházásnak. Így például a rászorulók tűzifa-támogatásban részesülnének a cégtől, ezzel párhozamosan saját, illetve a térség oktatási színvonalának emelése érdekében megerősítenék a szakközépiskolai, szakgimnáziumi oktatást.  Ez azért is fontos, mert ez a vidék Magyarország leszakadó térségei közé tartozik, ugyanakkor a munkaerőhiány itt is megjelent. Nagyon nehéz jól képzett agrárgépészhez, állatgondozóhoz stb. jutni. A cég hosszú távú fennmaradását is szolgálja, ha aktívan beszáll a munkaerő-utánpótlás nevelési programba.

A ménesbirtok nem csak három ménesnek a gondozója, tízezer hektár művelője, hanem egy nagyon komoly, 18. században keletkezett műemlékvédelmi állománynak is a fenntartója.

Ahhoz, hogy a kitűzött célok, programok sikerüljenek, a legkorszerűbb technológiákra van szükség, a lehető legmagasabb szintű hatékonyságra, képzett munkaerőre és ezzel párhozamosan egy jól működő, a teljesítményben érdekelt menedzsment kialakítása is.  Ezért egy nagyon hatékony premizálási rendszert indítanak el, amit először a cég dolgozóival ismertet majd a menedzsment, illetve Lázár János kormánybiztos. Az agrárvállalkozások hatékonysága könnyen mérhető a termésátlagokban, a termésminőségben vagy akár az árbevételben. Az a cél, hogy az eredményes gazdálkodást minden dolgozó a saját zsebén keresztül is érezze. Az, hogy ilyen széles a portfóliója a cégnek, vagyis hogy egyszerre foglalkozik vetőmagtermesztéssel, lótartással, tejtermeléssel, kulturális örökségvédelemmel, társadalmi felelősségvállalással, azt is jelenti, hogy gyakorlatilag minden pénznek jó előre meg van a helye. Ennek ellenére a cél az, hogy már az induló években 3-400 millió forintos nyereség keletkezzen. De Lázár János szerint ez a nyereség ezen a kitűnő adottságokkal rendelkező területen megfelelő hatékonysággal, akár év másfél milliárdra is feltornászható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

Felépült az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos sajtgyára

Végéhez közelítenek az Alföldi Tej Kft. debreceni új üzemének építési és szerelési munkálatai. A négyéves intervallumot felölelő beruházás révén Magyarország második legnagyobb tejipari cégének tejtermék-portfóliója a saját gyártású tej, tejföl, vaj, túró, kefir és joghurt mellett sajttal és tejporral egészül ki.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.