0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kincs a nyúltrágya!

A házinyúl trágyáját sokan lebecsülik, gazdasági értéket nem tulajdonítanak neki, sőt gyakorta a ház körüli állattartás szükséges, de rossz melléktermékeként értékelik. Pedig érdemes tisztában lenni vele, hogy nagy értéket képvisel – megéri kihasználni!

Egy házinyúl után évente mintegy 40-50 kilogrammnyi ürülék és vizelet keletkezik, mely hagyományos tartás mellett az almozás módszereitől függően 75-100 kilogrammnyi anyagot jelent. Ha belegondolunk, hogy egy átlagos nyulásznak legalább két anyanyula van, akkor a szaporulatot is figyelembe véve már 3-4 mázsányi trágyával kell számolnunk éves szinten.

A házinyúltrágya lényegesen jobb, mint a lóé vagy a szarvasmarháé, mivel tápanyagokban különösen gazdag. Sajátos tulajdonsága, hogy rendkívül gyorsan bomlik.

Különösen melegágyak készítésénél használhatjuk fel, legjobb ilyenkor falevéllel vagy lótrágyával összekeverni, így nagyobb mennyiséget kapunk. Érdemes a házinyúltrágyát kukoricaszárból és falevélből készült komposzttal is vegyíteni, így egy nem túl heves szerves trágyát nyerünk, melyet a ház körüli veteményesben, gyümölcsösben, szőlőben vagy éppen a virágágyásokban különösen jól hasznosíthatunk.

Az elkövetkezendő hetekben célszerű még a fagyok beállta előtt beásni a házinyúltrágyát, ugyanis ha a tavasz beköszöntével akarjuk ezt véghezvinni, a trágya gyorsan bomlani kezd – s ez különösen homokos talajban a növények kiégését eredményezheti.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu