Back to top

Holnapután Kováts Zoltán emléknap

Emlékműavatással és szakmai tanácskozással emlékeznek a nagy magyar dísznövény-nemesítőre, Dr. Kováts Zoltánra október 10-én volt munkahelyén, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében. A 2010-ben elhunyt Kováts Zoltán a hazai klímához alkalmazkodó, könnyen és olcsón fenntartható, hosszan virágzó egynyári dísznövények létrehozásán dolgozott egy életen át.

Fotó: szekesfehervar.hu
Egyik első, nemzetközileg is elismert eredménye volt, hogy a kétéves fejlődésű mályvából már az első évben gazdagon virágzó fajtákat nemesített. Szerteágazó tevékenysége során 25-30 fajjal foglalkozott, több mint száz államilag elismert fajtát alkotott, többet közülük nemzetközi kiállításokon is díjaztak, illetve európai (Fleuroselect) és amerikai (All American Selection) fajtavédelmet kaptak.

Egynyári mályvarózsa, őszirózsa, tollas kakastaréj, sárga pillangóvirág, díszdohány, bársonyvirág, kúpvirág, napvirág, kerti bazsalikom, pázsitfüvek

fajtáit nemesítette, hogy csak a legfontosabb fajokat említsük meg eredményei közül.

Az emléknapon a kutatóintézet új névtábláját és Kováts Zoltán emlékművét avatják föl a köszöntők után, majd a NAIK és a és Magyar Díszkertészek Szövetsége között kötött együttműködési megállapodást írják alá a Rózsakertben.

A Herman Ottó Intézet konferenciatermében szakmai tanácskozás lesz, ahol szó esik a magyar díszkertészeti innováció társadalmi jelentőségéről; a jövő zöld városairól, és ahhoz kapcsolódóan a lágyszárúak nemesítésében rejlő lehetőségekről. Az előadók méltatják a Kováts Zoltán-féle örökség helyét a dísznövénytudományban és fölvázolják a lágyszárú dísznövénykutatás jövőképét a NAIK-ban. Bemutatják, hogy milyen eredményei vannak a félcserje díszmályvák kutatásának a Debreceni Egyetemen és mik a munka további kilátásai. Végül hírt adnak a NAIK-ban megújult lágyszárú dísznövénykutatás első eredményeiről.

Az eseményt kötetlen beszélgetés zárja.

A rendezvény időpontja: 2018. október 10. (szerda) 10 óra

Helyszíne: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet, 1223 Budapest, Park utca 2

Gyülekező: főépület alsó tárgyalója

Forrás: 
NAIK/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kertészek három titka

A buján virágzó növények a jól végzett kertészeti munkát követően az öröm és jutalom forrás is egyben. Mit tehetünk azért, hogy a szokásosnál is hosszabb ideig élvezhessük a virágokat?

Növényvédelmi előrejelzés – Erősen rajzik az almamoly

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból a kártevők és a betegségek egyaránt fokozott figyelmet érdemelnek.

Hétvégén dísznövény napok Fehérvárcsurgón

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Növényvédelmi előrejelzés – eljött a meztelen csigák ideje

A májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem, de mellette nem veszíthetjük szem elől a kártevőket sem. Alapozzuk a védekezést előrejelzésre, hogy kártételi veszélyszint alatt tarthassuk őket.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Hasznos kerti trükk, amit egy virágkiállításról neveztek el

Hallott már ön a Chelsea-metszésről? Ha igen, akkor valószínűleg tudja, hogy miért pont egy londoni városrészről nevezték el, ha viszont nem, akkor érdemes megismernie, mert most van itt az ideje.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Dísznövény-kiállítás a Sapientián

Április 12–14. között harmadik alkalommal tartottak kertészeti és dísznövény-kiállítást és -vásárt a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusán. Ugyanakkor ötödik alkalommal került sor az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciára. A rendezvénnyel az elsődleges céljuk bemutatni, hogy ezen a szakterületen milyen kínálata van az egyetemnek.

Groot is segíthet a növények népszerűsítésében

Létezik egy kifejezés, amely a körülöttünk élő növényvilág alul értékelését jelenti, ez pedig a "növényi vakság".

Megnyílt a Flower Expo 2019 kertészeti világkiállítás Pekingben

Látványos ünnepség keretében nyitotta meg kapuit a Flower Expo 2019 kertészeti világkiállítás Pekingben. A világkiállítás mottója, „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket. A nagyszabású rendezvény április 29. és október 7. között látogatható.