Back to top

Indul a "poloska-szezon"

Egy-két éve még túlzás lett volna szűkebb hazánkban a poloska tömeges felbukkanásáról, előfordulásáról beszélni. Napjainkban viszont már korántsem az. Hiszen a folyamatos felmelegedés miatt e rovarok vitalitása „tovább javult”, életkörülményeik és -feltételeik – ennek megfelelően – egyre ideálisabbak.

Zöld vándorpoloska
Zöld vándorpoloska
Terjeszkedésben korábban a zöld vándorpoloska vitte a prímet, amely mintegy tíz éve jelent meg hazánkban. Azóta ez a díszes társaság megerősödött egy újabb jövevénnyel, a barna, ázsiai márványospoloskával. Elszaporodásuk egyértelműen összekapcsolható a klímaváltozással - írja a kemma.hu.

Nincs a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer

Herold Ferenc komáromi kertészmérnök részletesen elmagyarázta, hogy mi a legnagyobb gond ezzel az agresszív fajjal. Ezek közé tartozik, hogy

nincs hatékony, természetes ellensége, nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölő szer. A madarak sem pusztítják, mivel büdös és rossz ízű.

Ázsiai márványospoloska
Ázsiai márványospoloska
A kérdés csak az: mit tehetünk e hangosan döngicsélő rovarok ellen, amelyek a hideg beálltával tömegével lephetnek majd el mindent, az otthonainkat is?

Néhány fertőzött körzetben már nyár végén nagyobb számban vették ostrom alá a nyitott ablakokon keresztül a lakásokat is. Ez pedig azt is jelentheti, hogy az első hidegek beköszöntével minden eddiginél nagyobb invázió jöhet. Ám kultúrnövényeink is veszélyben vannak.

Mivel a rovarnak úgynevezett szúró-szívó szájszerve van, ezzel a termés felületét meg tudja sérteni.

A szúrás helyén például a paradicsom fala besüpped, fakó foltok jelennek meg a terményen, amely ezáltal fogyasztásra szinte alkalmatlanná válik. De, mint megtudtuk, a poloska polifág, azaz többféle gazdanövényen is kiválóan érzi magát, „megél”. Azaz mind a vándor-, mind a márványpoloska növényi nedveket szívogat, zöldségfélékben, szántóföldi növényekben, de az ázsiai márványospoloska gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben is felmérhetetlen károkat okoz.

A paradicsom és a bab tartozik a kedvencei közé

A védekezés két okból is igen nehézkes e kártevővel szemben: nincs kifejezetten a poloskák ellen kifejlesztett rovarölőszer, jelenleg a széles hatás-spektrumú, ám számos hasznos rovart is pusztító készítmények adják még a legjobb eredményeket. Emellett a faj mindkét „típusa” különösen a nyár második felében vagy az ősszel termő növényeknek a szedéshez közeli érettségi állapotában lévő termését károsítja. Ezek permetezése humán-egészségügyi, azaz fogyasztói szempontból jelenthet kockázatot, ha a kezelést nem kellő szakértelemmel és körültekintéssel végzik.

A konyhakertekben a poloskák kedvencei közé a fent említett paradicsom és a bab tartozik. A növénykárosításban, egyebek mellett, segíthetik e rovarok dolgát a termesztés-technológiai hibák, illetve a nem átgondolt megelőzés.

A szakértők szerint ezek az ízeltlábúak szeptember-október hónapban okozhatják a legtöbb galibát, ha befészkelik magukat az épületekbe. Mivel az apróbb zugokban is könnyedén meg tudnak lapulni, az átteleléssel sem lehet gondjuk.

Házi praktikák poloska ellen

A közösségi oldalak szerint több megoldás is létezik az idegesítő kártevők ártalmatlanítására. Az egyik egy olyan csapda, ami összegyűjti a rovarokat, azonban kárt nem tesz bennük. Ehhez a verzióhoz mindössze egy műanyag flakonra, ragasztószalagra és egy lámpára van szükség, amitől még hatásosabb a kelepce.

Azonban, ha drasztikusabb megoldást fontolgatunk, mert már kellően „kiborítottak” ezek a hívatlan lakótársak, akkor ajánlható egy igazán biztos megoldás a poloskák kiirtására. Egy edénybe vizet kell tölteni, majd valamilyen mosogató- vagy mosószerből egy kupaknyit önteni bele. Ezután a folyadékot keverjük össze. A jobb hatásfok elérése érdekében a tálhoz ebben az esetben is érdemes egy lámpát helyezni, amely megvilágítja a halálos fürdőt. A fény odavonzza az ízeltlábúakat, amelyek azonnal belefulladnak a vízbe.

Forrás: 
kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Növényvédő nagyvállalat is beszáll a farm szimulátor bajnokságba

A GIANTS Software üdvözli, hogy a Corteva Agriscience (NYSE: CTVA) a Farming Simulator League (FSL) farm szimulátor bajnokság 2019/2020-es szezonjának főtámogatója.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.

A méhek szerepe a napraforgó-termesztésben

A napraforgó hazánkban a legnagyobb területen (több mint 600 ezer hektár) tenyésző méhlegelő. A méhészek számára az egyik, de vannak területek, ahol a legfontosabb árumézet adó növénnyé vált az elmúlt években. Virágjának felépítéséről és méhészeti jelentőségéről szól írásom.