0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

A helyi gazdálkodók ugyanis tiltakozásul útzárakat emeltek, és azzal fenyegetőznek, hogy minden eszközzel elűzik a medvéket a környékükről.

A bálákból és traktorokból álló útzárat pásztorbotokkal felfegyverzett parasztok őrizték,

így próbálták megakadályozni, hogy az újonnan érkező vadállat a célállomásra érkezhessen. A hatóságok azonban kifogtak rajtuk: helikopterrel, a legnagyobb titoktartás közepette utaztatták a ragadozót új helyére. A tervek szerint hamarosan egy újabb – szintén nőstény – medve is érkezik mellé.

Oliver Maurin, egy helyi juhtenyésztő elmondása szerint hajtóvadászatot terveznek a medvék ellen, aminek célja, hogy messze zavarják a vadállatokat a háziállataiktól.

Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet, a környékbeli Sarrance község polgármestere is csatlakozott tiltakozókhoz, és megígérte, hogy elűzik a medvéket a területükről.

„Olyan rendeletet hoztam, amely kitiltja a medvéket és a farkasokat a község határain belülről, és kötelességem, hogy ezt a jogszabályt be is tartassam”

– mondta a polgármester az AFP hírügynökségnek.

A medve-ellenes gazdák korábban már kezükbe vették a jogszabály betartatását, és számtalan csapdát állítottak fel – például mézbe rejtettek üvegszilánkokat.

Francois de Rugy, Franciaország környezetvédelmi minisztere azonban kiáll amellett, hogy a kormány célja a biodiverzitás növelése, és ennek részeként igyekszenek visszatelepíteni a medvéket erre a vidékre. Egyelőre ugyanis két magányos hím medve él a Pireneusok ezen részén – apja és fia.

A France Info rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta hogy „elfogadhatatlan az a hozzáállás”, hogy néhányan „útzárakat állítanak és fegyverrel fenyegetnek meg engem.” Nem minden gazda van a medvék jelenléte ellen. Elise Thebault, egy juhtenyésztő Etsautból azt mondta:

„A medvék az idő hajnala óta itt vannak. Mindig is egymás mellett éltünk velük. Sosem láttuk őket, és a jelenlétük nem befolyásolta az állatainkat.”

A kormány pedig kompenzálja azokat a gazdákat, akiknek medvék pusztítják el az állataikat, azonban ez az intézkedés sem enyhített a feszültségeken.

Szlovéniából az 1990-es években hoztak először medvéket Franciaországba, mivel a vadászok teljesen kiírtották a francia állományt. Utoljára 2006-ban engedtek el 5 medvét a spanyol határ közelében, de azóta már csak két hím, Canellito és Néré maradt meg a Pireneusok nyugati oldalán.

A hegység középső részén további 37 medvét számoltak, a spanyol határ mentén.

A természetvédelmi szakemberek szerint azonban a két hím annyira elszigetelten él a többiektől, hogy nem valószínű, hogy érintkezni tudnának velük. Ha mégis odajutnának, akkor is meg kéne küzdeniük az ottani domináns hímekkel a párosodás jogáért.

A felmérések szerint a franciák nagyrésze a medvék mellett áll, azonban a gazdák több, mint 200 birka halálát írta a ragadozók számlájára 2017-ben. Szerintük ennyi állat pusztult el azért, mert a medvék lekergették őket a sziklákról.

A Közép-Pireneusokban található Ariége régióban az elmúlt 2 évben megduplázódott a medvékhez kötődő támadások száma: eddig 2018-ban több, mint 230 támadást tulajdonítottak a ragadozóknak.

Forrás: www.telegraph.co.uk