Back to top

Medveháború tört ki Franciaországban

A medve-ellenes gazdákkal szemben az állatbarátok győzedelmeskedtek múlt csütörtökön, amikor a francia hatóságok titokban, légi úton juttatták el új élőhelyére a Pireneusokban azt a nősténymedvét, mely Szlovéniából érkezett.

A helyi gazdálkodók ugyanis tiltakozásul útzárakat emeltek, és azzal fenyegetőznek, hogy minden eszközzel elűzik a medvéket a környékükről.

A bálákból és traktorokból álló útzárat pásztorbotokkal felfegyverzett parasztok őrizték,

így próbálták megakadályozni, hogy az újonnan érkező vadállat a célállomásra érkezhessen. A hatóságok azonban kifogtak rajtuk: helikopterrel, a legnagyobb titoktartás közepette utaztatták a ragadozót új helyére. A tervek szerint hamarosan egy újabb – szintén nőstény – medve is érkezik mellé.

Oliver Maurin, egy helyi juhtenyésztő elmondása szerint hajtóvadászatot terveznek a medvék ellen, aminek célja, hogy messze zavarják a vadállatokat a háziállataiktól.

Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet, a környékbeli Sarrance község polgármestere is csatlakozott tiltakozókhoz, és megígérte, hogy elűzik a medvéket a területükről.

„Olyan rendeletet hoztam, amely kitiltja a medvéket és a farkasokat a község határain belülről, és kötelességem, hogy ezt a jogszabályt be is tartassam”

– mondta a polgármester az AFP hírügynökségnek.

Mindenáron a medvék vesztét akarják a gazdák.
Mindenáron a medvék vesztét akarják a gazdák.
Fotó: Iroz Gaizka/AFP
A medve-ellenes gazdák korábban már kezükbe vették a jogszabály betartatását, és számtalan csapdát állítottak fel – például mézbe rejtettek üvegszilánkokat.

Francois de Rugy, Franciaország környezetvédelmi minisztere azonban kiáll amellett, hogy a kormány célja a biodiverzitás növelése, és ennek részeként igyekszenek visszatelepíteni a medvéket erre a vidékre. Egyelőre ugyanis két magányos hím medve él a Pireneusok ezen részén – apja és fia.

A France Info rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta hogy „elfogadhatatlan az a hozzáállás”, hogy néhányan „útzárakat állítanak és fegyverrel fenyegetnek meg engem.” Nem minden gazda van a medvék jelenléte ellen. Elise Thebault, egy juhtenyésztő Etsautból azt mondta:

„A medvék az idő hajnala óta itt vannak. Mindig is egymás mellett éltünk velük. Sosem láttuk őket, és a jelenlétük nem befolyásolta az állatainkat.”

A kormány pedig kompenzálja azokat a gazdákat, akiknek medvék pusztítják el az állataikat, azonban ez az intézkedés sem enyhített a feszültségeken.

Szlovéniából az 1990-es években hoztak először medvéket Franciaországba, mivel a vadászok teljesen kiírtották a francia állományt. Utoljára 2006-ban engedtek el 5 medvét a spanyol határ közelében, de azóta már csak két hím, Canellito és Néré maradt meg a Pireneusok nyugati oldalán.

A hegység középső részén további 37 medvét számoltak, a spanyol határ mentén.

A természetvédelmi szakemberek szerint azonban a két hím annyira elszigetelten él a többiektől, hogy nem valószínű, hogy érintkezni tudnának velük. Ha mégis odajutnának, akkor is meg kéne küzdeniük az ottani domináns hímekkel a párosodás jogáért.

A felmérések szerint a franciák nagyrésze a medvék mellett áll, azonban a gazdák több, mint 200 birka halálát írta a ragadozók számlájára 2017-ben. Szerintük ennyi állat pusztult el azért, mert a medvék lekergették őket a sziklákról.

A Közép-Pireneusokban található Ariége régióban az elmúlt 2 évben megduplázódott a medvékhez kötődő támadások száma: eddig 2018-ban több, mint 230 támadást tulajdonítottak a ragadozóknak.

Forrás: 
www.telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dokumentumhamisítás miatt állítja le Kína a húsimportot Kanadából

Kína jelezte Kanadának, hogy leállítja az onnan származó teljes húsimportot. Az indoklás szerint a Kanadából származó sertéshús-termékekben az állatok növekedését serkentő ractopamin maradékát mutatták ki, 188 kanadai állategészségügyi bizonyítványról derült ki, hogy hamis.

A kecske foga akkor sem kopik, ha földet eszik

A kecskék legelés közben sok homokot és port is megesznek. Ez mégsem vezet a fogaik kopásához annak ellenére, hogy szinte folyamatosan táplálkoznak.

Üregi nyúl nem csak vadon

Az üregi nyulat vélhetően a rómaiak hozták el Pannóniába, s itt is kialakítottak úgynevezett leporáriumokat, ahol a tenyésztés folyt. Állítólag különösen kedvelték az újszülött nyulakat, pástétomot készítettek gyönge húsukból. A rómaiak utáni évszázadokból nem igazán tudni a Kárpát-medence üregi nyulairól.

Akármilyen árváknak tűnnek, ne nyúljunk hozzájuk!

A pettyes őzgidákat, valamint dám- és gímszarvasborjakat az anyjuk számtalan okból hagyhatja magukra az erdőkben. A magányos állatkölyköket azonban a legritkább esetben kell megmentenünk, , hívja fel a figyelmet a Budakaszi Vadaspark, ahol évről évre rengeteg olyan őzgidát, szarvasborjat vagy madárfiókát nevelnek fel, amelyet a kirándulók árvának hittek.

Méhészek figyelem: változtak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap.

Baglyok versengenek az év madara címért

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

A szőlőfajták ősi titka

Egy új kutatás szerint a francia borászok 900 évvel ezelőtt a Jura borvidék kedvelt fajtájához, a Savagninhoz hasonló változatot termesztettek, míg az ókori rómaiak a mai Pinot Noir és Syrah fajták őseiből készítettek bort.

Óriási területen küzdenek a szúnyogok ellen

Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.