Back to top

Mi lesz a Brexit után a walesi gazdákkal?

A walesi gazdákat képviselő szervezet, a NFU Cymru arra biztatja a gazdákat, hogy vegyenek részt a walesi kormány hónap végéig tartó Brexit-konzultációs programjában.

A walesi gazdálkodás jövőjéről szóló "Brexit és a Földünk" kormánykonzultációs programban a gazdák október 30-ig mondhatják el véleményüket.

Hosszú idő óta ez a legfontosabb és legjelentőségteljesebb konzultáció a walesi agrárágazat jövőjéről. A konzultáció lehetőséget biztosít az ágazat szereplői számára, hogy hallassák hangjukat és a befolyásolják a walesi kormány intézkedéseit.

Az NFU Cymru (National Farmers Union of Cymru) - a walesi gazdákat és termelőket képviselő, vezető mezőgazdasági szervezet - szerint létfontosságú, hogy az ágazat résztvevői értesüljenek arról, hogy az élelmiszertermelés középpontjában a gazdák állnak.

Az NFU Cymru elnöke, John Davies elmondta: "A szervezet walesi agrárpolitikájának jövőképe három sarkalatos pont köré épül: a termelékenység, a volatilitás és a környezet.

Noha ez a konzultáció részletesen foglalkozik a termelékenységi és a környezetvédelmi intézkedésekkel, úgy tűnik, hogy a volatilitást érintő kérdésekben nincs szükség változtatásra."

A walesi kormány javaslatot tett olyan új támogatási rendszerek kidolgozására, amelyek az Egyesült Királyság EU-ból való kiválása után helyettesítik az idáig működő támogatásokat.

Az alap támogatási rendszert (BPS), a Glastirt és a Vidékfejlesztési Programot helyettesítő új támogatási tervezet egyik pénzforrása a Gazdasági Rugalmassági Rendszer (Economic Resilience Scheme). Ez a rendszer olyan támogatásokat nyújt, melyek elsősorban a gazdálkodók és ellátási lánc szereplői számára nyújt támogatás a versenyképesség növelése és az élelmiszer-termelékenység javítása érdekében. A másik támogatási forma a közjavak rendszere, mely új bevételi forrást biztosít azoknak a gazdálkodóknak, akik közjavakat szállítanak a földekről.

A walesi kormány szerint a jelenlegi alapvető támogatási rendszer "nem megfelelően célzott" hogy válaszoljon a kihívásokra, mivel az kizárólag jövedelemtámogatási rendszer, azonban az iparág néhány szereplője a Walesi Gazdák Egyesületével (FUW) megtámadta a kormány új tervezetét, és a javaslatokat "hatalmas hibáknak" nevezték.

Mind a Walesi Gazdák Egyesülete (FUW), mind pedig a Cymru Nemzeti Gazdák Egyesülete (NFU Cymru) aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az új javaslat akadályozza a gazdák élelmiszer előállító képességét

Véleményük szerint három fő problémára nem ad kielégítő választ a javaslat. Mi pótolja hatékonyan a direkt kifizetések rendszerét, hogyan kívánja kezelni a rendszer a változó időjárási viszonyokat, illetve miként kívánja javítani a gazdák versenyhelyzetét a Brexit utáni nemzetközi piacon.

Korábban, a falusi gazdálkodók földművelésügyi titkára, Lesley Griffiths nyílt levélben kritizálta a walesi mezőgazdasági termelők szövetségét (NFU) a cardiffi kormány Brexit utáni terveivel kapcsolatos passzív hozzáállása miatt.

Griffith szerint az EU földalapú támogatásait helyettesítő két független pénzügyi alap létfontosságú.

A Walesi Gazdák Egyesülete (FUW) bírálta a javaslatokat. Nick Fenwick, a FUW politikájának vezetője a BBC-nek elmondta:

"Jogunk van ahhoz, hogy kiemeljük a javaslat hatalmas potenciális hiányosságait, tekintettel a Brexit körüli bizonytalanságokra."

Griffith szerint "A Brexit azt jelenti, hogy másképp kell dolgoznunk. A jelenlegi kifizetések egyszerű fenntartása nem ellensúlyozza az Európai Unióból való kilépés negatív hatásait. A rendszer fenntartása csak rontana a walesi gazdák helyzetén. Nincs kétség afelől, hogy a gazdákat támogatnunk kell. A finanszírozást továbbra is fenntartjuk, de más módszert kell alkalmazni ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelőket a földjeiken tartsuk." Hozzátette, "szükségünk van elkötelezett gazdákra, akik közösen segítenek a probléma megoldásában."

Forrás: 
www.farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Elkezdődött az idei egységes kérelmek előzetes ellenőrzése

A 2019. évi egységes kérelem kapcsán megkezdődött az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldése.

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

A gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Prügyi Mg. Zrt. által szervezett Őszi Kalászos Fajtasor Bemutatón.

EU GMO-rendelet: enyhítést kérnek

Hollandia és Észtország vezetésével 14 tagállam nyújtott be kérelmet az Európai Bizottsághoz az EU GMO-rendeletének fölülvizsgálatára az új nemesítési eljárásokkal kapcsolatban.

Hidegtűrő Xylella-alfajok

A Xylella fastidiosa baktérium – magas hőoptimuma miatt – továbbra is elsősorban a dél-európai országokban okoz nagyobb gondot. Ugyanakkor megjelentek olyan alfajai is, amelyek az észak-európai országokban is megtelepedhetnek.

A franciák belehúztak a biotermesztésbe

Rekordmennyiségű gazdaság állt át biotermesztésre tavaly Franciaországban. Ez annak a következménye, hogy a szektor lassan felzárkózik az egyre növekvő trend mögé – mondta kedden az ország bioélelmiszerekre szakosodott ügynöksége.

Rabokkal pótolnák a hiányzó idénymunkásokat a Brexit után

A gazdák szerint a rabok helyettesíthetnék az Brexit miatt elmaradozó idénymunkásokat. Így lenne, aki leszüretelné a termést.