Back to top

Az idei év hőse a jégkárt mérséklő rendszer

Május 1-jén kezdte meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített országos jégkármérséklő rendszer. Heves megyében azóta többször, s nem ritkán több napig is működtek ezek a berendezések, így a jégkárbejelentések 87 százalékkal csökkentek a tavalyi időszakhoz viszonyítva.

– Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján az összes biztosított mezőgazdasági kárnemen belül 20 százalék volt a jégkár aránya – mondta a NAK Heves megyei elnöke a heol.hu-nak. Szendrei László hozzátette, az immár vitathatatlan klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, illetve társadalmi hatása is növekszik.

A jégkár ellen azonban lehet védekezni.

– A csaknem két milliárd forintból kiépített országos jégkármérséklő rendszer hálózata Európában elsőként a teljes országot lefedi. Hazánkban 986 talajgenerátor működik, ezek döntő többsége, 764 manuális működtetésű berendezés és 222 automata. Heves megyét 44 generátorral fedték le. Májustól ez­idáig 38 alkalommal indítottuk el a jégkármérséklő rendszert szűkebb hazánkban, többször, mint amire számítottunk és ezáltal a költségek is megemelkedtek, ám a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy Hevesben 87 százalékkal csökkent a jégkárbejelentések száma a tavalyi hasonló időszakkal összevetve – emelte ki az elnök.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nem ott kell beavatkozni, ahol a jégeső esne, hanem ott, ahol keletkezne, ezért lényeges az összefüggő, országos védelmi rendszer.

Elmondta: a talajgenerátorokat hazánkban egy képzeletbeli 10×10 kilométeres rácsháló rácspontjaihoz illesztve telepítették és a kezelők feladata a berendezés működtetése a diszpécserközponttól kapott instrukciók alapján.

– Az országos meteorológiai szolgálattal együttműködve pedig hatékonyan működik a rendszer – jegyzi meg Szendrei László. Szavai szerint a különleges fejlesztés a megyében beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert inkább azokban a régiókban volt nagyobb jégkár a májustól eltelt időszakban, amelyek az országhatár mentén fekszenek. Az elnök emlékeztetett továbbá, a jégkármérséklő rendszer kiépítése egy olyan jelentős projektje volt a kamarának, amely minden gazdálkodónak előnnyel járt.

Minden egyes elköltött forinttal a számítások szerint 33 forint termelési értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban. Minden esztendőben az éves kamarai tagdíjbevétel tízszeresét, 50 milliárd forintnyi kárt tudunk megelőzni a rendszerrel, úgy, hogy a gazdáknak ez egy plusz forintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kellett további kiadással ­számolniuk.

Forrás: 
heol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkapták a bizonyítványt a sajtbírálók

Ünnepélyes keretek között adták át az első hazai sajtbírálati képzés végzőseinek a bizonyítványt szerdán Budapesten. A cél az objektív bírálat megteremtése, és a kisüzemi sajtkészítés népszerűsítése volt.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban - közölte az agrárminiszter írásos válaszában Magyar Zoltán országgyűlési képviselő kérdésére.

Egyszerűbb közös agrárpolitikát kívánnak a visegrádi országok agrárkamarái

A Visegrádi Országok agrárkamaráinak soros ülésén a szervezeteket vezetői többek között a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformjával kapcsolatban ismét egyértelmű kéréseket fogalmaztak meg. A szakemberek szerint az agrár-élelmiszeripari ágazatnak erősebb, tisztességesebb és egyszerűbb KAP-ra van szüksége.

Csak a legújabbak

Nem szabad hagyni, hogy kenyérgabonánk és fontos exportcikkünk,az őszi búza termésmennyisége és vetésterülete csökkenjen, és nem szabad engedni, hogy a túlzó megszorítások miatt a magyar gazdálkodókat hátrány érje a világpiacon, hangsúlyozták az előadók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatóságának Vasszilvágyon megrendezett, búzafajta-bemutatóval összekötött szakember-találkozóján.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Országos szintű a „Szakmakóstoló hét” pályaorientációs nyári rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat a leendő munkaadókkal és betekintést nyerhet abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

NAK: kevesebb lesz idén a meggy

A tavalyi rekord, 100 ezer tonnánál kevesebb lesz idén a meggytermés, várhatóan 60-70 ezer tonna. Az alacsonyabb termés és a lengyelországi ültetvények tavaszi fagykára miatt nő a kereslet, az árak pedig emelkednek - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.