Back to top

Meg-megújuló erőgépek – New Holland TD5 és T5

Az elmúlt évtizedekben a New Holland egyik legnagyobb darabszámban értékesített erőgépei Magyarországon is a 80 – 110 LE teljesítménykategóriát felölelő gépek közül kerültek ki. Az alacsony kabinmagasság, az optimális tengelytáv, a mellső kerekek nagy befordulási szöge (55 fok) a traktorokat különösen mozgékonnyá teszik.

Az utóbbi évek trendjeinek megfelelően a nagytraktorokból átemelt intelligens technológiai megoldásoknak köszönhetően a komfortfokozat és a hatékonyság is egyre tovább növekszik.

EGY SOROZAT SIKERTÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

A történet az 1990-es évek közepén az L-es szériával indult, amiből leginkább az L85-s modell vált keresetté hazánkban. Az ezredfordulón leváltotta a TL széria, amelynek legnépszerűbb modelljévé a TL90-es típus nőtte ki magát, méghozzá olyannyira, hogy a ’90-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején több száz ilyen erőgép talált gazdára itthon. A TL széria után a Tier3-as környezetvédelmi szabvány bevezetésével 2004-ben érkeztek meg az első TL-A traktorok, amelyek hasonlóan nagy népszerűségnek örvendtek, mint elődeik. A történelem soron következő szereplői a T5000 erőgépek voltak, a T5040, T5050 és T5060 típusok az elődök hagyományait igazán méltó módon folytatták, hiszen a 2008-as debütálásuktól 2015-ig majdnem 400 talált belőlük gazdára. Bátran mondhatjuk, hogy azok a gazdálkodók, akik ezeket az erőgépeket használták és használják, nagy elégedettséggel számoltak és számolnak be gépkezelőbarát működésükről és sokoldalú felhasználhatóságukról.

Ez a lassan 30 éves sikertörténet alapozza meg azt, hogy jelenlegi traktorkínálatunk egyik legnépszerűbb darabjai továbbra is a T5 és TD5 traktormodellek. A három különféle alapfelszereltségi szintet képviselő traktorsorozat-opciók hosszú sorával garantálja, hogy mindenki megtalálja az igényeihez legjobban illeszthető változatot ebben a teljesítményszegmensben is.

T5 EC TRAKTOROK – NAGYTRAKTOROS KOMFORT RUGÓZOTT ELSŐ HÍDDAL

A T5 EC traktorcsalád a 2016-os év második felétől vadonatúj kivitelben került be a kínálatba, három modellváltozatban érhető el 99, 107 és 117 LE-s teljesítményű erőforrással szerelve. A 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgépek immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelelnek.

Ezekbe a T5 traktorokba csak és kizárólag az Electro Command váltóművet építik be, a csoport powershift erőátvitel lehetővé teszi, hogy a joystick karon lévő két nyomógombbal a gépkezelő terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltson, harmadik gombbal pedig a csoportváltás hajtható végre. A nagyon lassú haladási sebességet igénylő munkaműveletekhez igény szerint rendelhető mászófokozatokkal ellátott kivitelű sebességváltó, illetve mindez kiegészíthető automata szántóföldi vagy országúti fokozatváltást biztosító üzemmódokkal is.

Talán a legnagyobb újdonságot a felszereltségi kínálatban az jelentette, hogy a korábban is rendelhető kabinrugózás mellett a rugózott első híd is bekerült a kérhető opciók sorába, amely ebben a kategóriában eddig nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára. A rugózott, légkondicionált tágas kabin akár 8 darab LED-technológiás munkalámpával is felszerelhető.

A kényelem további növeléséhez választható opció az alacsony frekvenciás rugózású, fűthető prémium vezetőülés. Az igen tetszetős külsőt elnézve bizton állíthatjuk, hogy kategóriája legszemrevalóbb gépei a New Holland T5 Electro Command traktorok.

T5 UTILITY ERŐGÉPEK – AZ „ARANY KÖZÉPÚT”

A teljesítménykategóriában középső felszereltségi szintet hoznak a T5 Utility traktorok. Ebben az esetben egy 24/24-es Hi-Lo 40 km/h sebességváltóval, elektro-hidraulikus kapcsolású első-hátsó differenciálzárral szerelt gépről beszélhetünk. Az alapfelszereltséghez tartozik a 3 pár kihelyezett hátsó hidraulika, a légrugós vezetőülés, az 540/750/1000 fordulatú elektrohidraulikus kapcsolású kardán, amelynek segítségével a munkagép indítása lágyan és fokozatosan történik, illetve a digitális teljesítmény-monitor is.

A T5 Utility széria gépeibe épített 3,4 literes közös nyomócsöves erőforrások 407-444 Nm maximális nyomatékot, és több mint 40 százalékos nyomatékrugalmasságot biztosítanak.

Szintén pluszt jelent a TD5-s gépekhez viszonyítva, hogy a Power Clutch váltófunkció is mint alapfelszereltség szerepel, így a sebességváltás a kuplungpedál használata nélkül végezhető el. A fő sebességváltókaron elhelyezett nyomógombbal működő Power Clutch funkció segítségével a három fő sebességcsoportban elhelyezett 8 sebességfokozatot lehet kapcsolni. Alapfelszereltség az elektronikus helyzet erő- és vegyes szabályzású 3 pont emelőberendezés is, amely a sárvédőről is vezérelhető.

GAZDASÁGOS TD5 TRAKTOROK

Hazánkban kétféle felszereltségi szinttel váltak keresetté a TD5 erőgépek.

Az alapverzióban kínáljuk a 40 km/h-ás végsebességű, mászóval ellátott, 20 előre és 12 hátrameneti fokozattal rendelkező irányváltós, mechanikus szinkronizált sebességváltót. Ebben az esetben a gépeket 2 pár hátsó kihelyezett hidraulika körrel, 540/750 fordulatú járókerék arányos TLT-vel. Ezt a felszereltségi szintet képviselik a TD5 traktorok.

Az utóbbi időben a piac igényeihez igazodva egy valamivel jobban felszerelt verziót is életre hívtunk a népszerű TD5.95 modellek esetében is. A standard TD géphez viszonyítva a pluszt a terhelés alatti irányváltóval ellátott 12x12 fokozatú váltómű, a légrugós vezetőülés és a 3. pár hátsó kihelyezett hidraulikaszelep jelenti.

A TD5 széria széles motorpalettát kínál a gazdaságos felszereltséget kereső gazdálkodók rendelkezésére, így ezúttal is mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb motorteljesítményt.

Elmondható, hogy a T5 és TD5 erőgépek megőrizve a méltán népszerű elődök jó tulajdonságait fordulékonyságuknak köszönhetően egyaránt kitűnő megoldást jelentenek a szántóföldi, országúti vontatási, de akár ültetvényes és kertészeti munkálatoknál is. A fejlett erőforrások, a még gazdagabb alapfelszereltség és a tetszetős külső pedig új alapokra helyezi a kompakt szántóföldi traktorok fogalmát. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

A gépkereskedők utcájában az Agrotec telephelye

Az Axiál, a Dorker után az Agrotec is elfoglalta helyét Baján, a Szegedi úton. Illés Zoltán, elmondás szerint régóta tervezték már, hogy helyet foglalnak a hazai gépkereskedő óriások között.

A növénytermesztők közel negyede folytat precíziós gazdálkodást

Hazánkban a növénytermesztő gazdaságok nyitottak a precíziós technológiákra, saját bevallásuk szerint 23 százalék jelenleg is precíziós gazdálkodást folytat. Az elmúlt egy évben jelentős mértékben, 75 százalékról 93 százalékra nőtt a gazdálkodási folyamatai során digitális eszközöket használó vállalkozások aránya, amely megfelelő alapot jelenthet a precíziós gazdálkodás (további) terjedéséhez.

140 éves a Kverneland

Az egykori ekegyárból longlinerré vált (széles mezőgép portfólióval rendelkező) mezőgépgyártó, amely néhány éve már a Kubota tulajdonában van, az idén ünnepli alapításának 140 éves évfordulóját.

Drónok - jelenből a jövőbe

Az utóbbi időben országszerte egyre több konferenciát rendeznek a precíziós technológiákról, az agrárdigitalizációról, azonban a drónok működéséről, és azok üzemeltetéséről kevés rendezvényt tartanak. Jelenleg a technológiafejlesztés, a gyakorlati alkalmazás megelőzte a jogszabályalkotást, éppen ezért az ilyen nemkívánatos helyzeti zavaroknál, minél előbb tiszta helyzetet kell teremteni.

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.