0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nagyon gyenge az idei krumplitermés

Még tart a burgonya betakarítása, nagyjából 80 százalékos a betakarítási terület aránya. Az időjárás miatt gyenge termés várható – emelte ki az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Nem kedvezett az időjárás a haszonnövénynek – mondta az InfoRádiónak az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Kecskés Gábor közölte: nem csak a burgonyának, az egész mezőgazdaságnak nem kedvezett az időjárás. Sokáig elhúzódott a tél, és későn lehetett az ültetést megkezdeni. Mikor az ültetés megtörtént, még nyolc hétig nem esett számottevő csapadék. Májusban – amikor pedig az eső aranyat ér – alig 20 mm csapadék hullott. Aztán júniusban sok helyen felhőszakadás és jégeső volt, a csapadékmennyiség összefolyt, így a burgonya elpusztult. Erre száraz időszak jött, és most is az van, hiszen egy hónapja nem volt jelentős eső, és ez nehezíti a betakarítást.

Emiatt elég drasztikusak a hozamkiesések. Ahol tudtak öntözni, ott közel 20 százalékos a csökkenés, de van, ahol az 50 százalékot is eléri

– mondta az elnök. Kecskés Gábor szerint a burgonya minőségével nem lesz gond, de a száraz időszakban a haszonnövény hajlamos az alaktalan gumók képzésére, repedések, torzulások alakulhatnak ki.

Forrás: Inforádió