Back to top

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Fotó: Hamar György
Emellett eltűnt személyek felkutatásában és a határrendészeti mélységi programban egyaránt szerepet vállalnak, de arra is akadt példa, hogy pincefeltörést akadályoztak meg.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló gyakorlati továbbképzésen összesen tizennyolcan vettek részt – nyilatkozta a beol.hu-nak dr. Rácz Adrienn. Az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnöke elmondta, öten a békéscsabai Fényesi tanyák polgárőrséget, négyen a békési polgárőrséget képviselték, öten jöttek el Jász-Nagykun-Szolnok, ketten Hajdú-Bihar megyéből. Mellettük a készenléti rendőrség lovas alosztályától is érkeztek ketten a megye névadó településére, hogy a kölcsönösség alapján bekapcsolódjanak az oktatásba.

Dr. Rácz Adrienn elmondta, hogy az OPSZ berkein belül 2012 áprilisától működik a lovas tagozat, bár már azt megelőzően is szerveződtek kisebb lovas csoportok. Az említett bő hat évvel ezelőtti időponttól ugrásszerűen növekszik a lovas polgárőrök létszáma. Napjainkban már több mint kétszáz településen látnak el ilyen jellegű szolgálatot hazánkban.

A lovasok kiválóan kiegészítik a gépkocsizó vagy motoros polgárőr járőrök tevékenységét

– tette hozzá. – A gépkocsi is kijut ugyan a külterületekre, de nem olyan rendszerességgel, mint a szabadidős, de szolgálatot is ellátó lovas polgárőrök, akik több alkalommal értek tetten fatolvajokat. A fűrész hangos, a lovak viszont halkan képesek megközelíteni a területet. Sümegen pedig egy pince-feltörés elkövetőit zavarták meg a hegyoldalban, azóta nem is volt ott hasonló kísérlet sem.

A képzések során a lovak és lovasok felkészülnek a magasabb szintű járőrvezetői szolgálatokra is, melyekre sikeres vizsgákkal minősülnek
A képzések során a lovak és lovasok felkészülnek a magasabb szintű járőrvezetői szolgálatokra is, melyekre sikeres vizsgákkal minősülnek
Fotó: Sebestyén Jenő
A képzéssel kapcsolatban a tagozatvezető kiemelte, a feladatokra nem elég elméletben felkészülni, csiszolni kell a lovasok tudását és a lovak képzettségi fokát is.

A polgárőr is csak akkor tud hatékony lenni, ha kontroll alatt képes tartani a lovát. Az állat nem félhet, hiszen a külterületeken láncfűrészek hangjával, orvvadászok fegyvereinek dörgésével, támadó fellépéssel egyaránt találkozhatnak.

Az érintett polgárőröknek éppen ezért egy többszintű vizsgarendszeren kell bizonyítaniuk. A lovasnak minden esetben, lépésben, ügetésben és vágtában egyaránt kontroll alatt kell tartani a lovat, és fontos, hogy adott esetben az állatoknak nyugodtan kell állniuk. Aki ezt az idomító vizsgát teljesítette, ráfordulhat a használati lovaglás feladatsorra, s ha később az elméletet is abszolválja, külterületi portyaszolgálatot láthat el. A Járőrvezető I-es vizsgát teljesítők már több feladatot vállalhatnak, rendezvényeket biztosíthatnak, belterületre is bemehetnek. A Járőr II-es végzettség pedig egyéni célfeladatok teljesítését is lehetővé teszi, például nagyvárosi forgalomban vagy nagy nemzetközi rendezvényeken.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is képviselő Ladányi Zoltán ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta, a rendőrség számára rendkívül fontos a polgárőrséggel való közös munka.

– A lovas polgárőrök olyan területen is ellátnak szolgálatot, amelyek gépkocsival nehezebben megközelíthetők – fogalmazott.

Gyarmati Sándor, a Békés megyei és a békési polgárőrség elnöke kiemelte, a megyében Békéscsabán, Sarkadon, Sarkadkeresztúron, Méhkeréken, Füzesgyarmaton is tevékenykednek lovas polgárőrök.

A Fényesi Tanyák lovas polgárőreihez tartozó, de Füzesgyarmaton tevékenykedő Szabó Erzsébet bár lovas edzői végzettséggel is rendelkezik, fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát. Akadt, hogy polgárőr társával, Tóth Laurával mindennap kint voltak területen, és elsősorban útba igazításban kértek tőlük segítséget.

– A lovak az életem fontos részét képezik, emellett nagyon szeretek embereknek segíteni, amire a lovas polgárőrség egy kiváló lehetőség – húzta alá.

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Balaton élővilága meg tud birkózni a klímaváltozással

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.

Látogatóknak és versenyzőknek is izgalmas lesz az idei lovasíjász világkupa

Új versenyszámmal, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív családi programokkal készülnek a szervezők az idei Nemzetközi Lovasíjász Világkupára és Nagydíjra.

A vadkárról szóló jogalkotás a vadászat történelmében

A kár, mint fogalom, egy emberközpontú meghatározás, mindenkori érdekek függvénye. Faj-semleges nézőpontból a kár tulajdonképpen nem is értelmezhető, hiszen a kárnak mindig szüksége van tulajdonosra, aki a saját szempontjait előtérbe helyezve fogalmazza meg, hogy számára mi is a kár.

Világörökségi listára kerülhet a lipicai ló tenyésztése

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

Hatszázmilliós kárt okoztak az adócsaló zöldségesek

Több mint hatszázmilliós kárt okozott a költségvetésnek egy zöldségkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a szervezet Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Mit ír a törvény a vadkárról

A vadkárprobléma a károk mértékén túl, azért sem egyszerű kérdés, mert a felek viszonya sokszor megromlott és alapjaiban ellenséges. Ezért az érintettek egy kisebb része nem a megegyezést, hanem a pereskedést választja.

Harc a növényvédő szer hatóanyagokért?

Az unióban sorra tiltanak be növényvédő szer hatóanyagokat, sokszor alternatíva nélkül. Miért lettek az utóbbi időben ellenségek a növényvédőszerek, miért a gyártókat büntetik, miközben sokszor csak helytelen használat okozza a bajokat? Ezekre a kérdésekre is kereste választ A HaszonAgrár által szervezett Fókuszban: a közös agrárpolitika rendezvény növényvédelmi szekciója.

A GMO-mentesség óriási lehetőséget rejt

A GMO-mentes politikánk eredményeként soha, egyetlen génmódosított növény sem került köztermesztésbe hazánkban, azt jelenleg is teljes körűen tiltjuk - mondta Nagy István, miniszter az Agrárminisztériumban megtartott GMO-tematikus napon.

Döglött béka és füstölt legyek - Baranya megyében is lecsapott a Nébih

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzésekor, áprilisban.