0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.

Emellett eltűnt személyek felkutatásában és a határrendészeti mélységi programban egyaránt szerepet vállalnak, de arra is akadt példa, hogy pincefeltörést akadályoztak meg.

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló gyakorlati továbbképzésen összesen tizennyolcan vettek részt – nyilatkozta a beol.hu-nak dr. Rácz Adrienn. Az Országos Polgárőr Szövetség lovas tagozatának elnöke elmondta, öten a békéscsabai Fényesi tanyák polgárőrséget, négyen a békési polgárőrséget képviselték, öten jöttek el Jász-Nagykun-Szolnok, ketten Hajdú-Bihar megyéből. Mellettük a készenléti rendőrség lovas alosztályától is érkeztek ketten a megye névadó településére, hogy a kölcsönösség alapján bekapcsolódjanak az oktatásba.

Dr. Rácz Adrienn elmondta, hogy az OPSZ berkein belül 2012 áprilisától működik a lovas tagozat, bár már azt megelőzően is szerveződtek kisebb lovas csoportok. Az említett bő hat évvel ezelőtti időponttól ugrásszerűen növekszik a lovas polgárőrök létszáma. Napjainkban már több mint kétszáz településen látnak el ilyen jellegű szolgálatot hazánkban.

A lovasok kiválóan kiegészítik a gépkocsizó vagy motoros polgárőr járőrök tevékenységét

– tette hozzá. – A gépkocsi is kijut ugyan a külterületekre, de nem olyan rendszerességgel, mint a szabadidős, de szolgálatot is ellátó lovas polgárőrök, akik több alkalommal értek tetten fatolvajokat. A fűrész hangos, a lovak viszont halkan képesek megközelíteni a területet. Sümegen pedig egy pince-feltörés elkövetőit zavarták meg a hegyoldalban, azóta nem is volt ott hasonló kísérlet sem.

A képzéssel kapcsolatban a tagozatvezető kiemelte, a feladatokra nem elég elméletben felkészülni, csiszolni kell a lovasok tudását és a lovak képzettségi fokát is.

A polgárőr is csak akkor tud hatékony lenni, ha kontroll alatt képes tartani a lovát. Az állat nem félhet, hiszen a külterületeken láncfűrészek hangjával, orvvadászok fegyvereinek dörgésével, támadó fellépéssel egyaránt találkozhatnak.

Az érintett polgárőröknek éppen ezért egy többszintű vizsgarendszeren kell bizonyítaniuk. A lovasnak minden esetben, lépésben, ügetésben és vágtában egyaránt kontroll alatt kell tartani a lovat, és fontos, hogy adott esetben az állatoknak nyugodtan kell állniuk. Aki ezt az idomító vizsgát teljesítette, ráfordulhat a használati lovaglás feladatsorra, s ha később az elméletet is abszolválja, külterületi portyaszolgálatot láthat el. A Járőrvezető I-es vizsgát teljesítők már több feladatot vállalhatnak, rendezvényeket biztosíthatnak, belterületre is bemehetnek. A Járőr II-es végzettség pedig egyéni célfeladatok teljesítését is lehetővé teszi, például nagyvárosi forgalomban vagy nagy nemzetközi rendezvényeken.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is képviselő Ladányi Zoltán ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője hangsúlyozta, a rendőrség számára rendkívül fontos a polgárőrséggel való közös munka.

– A lovas polgárőrök olyan területen is ellátnak szolgálatot, amelyek gépkocsival nehezebben megközelíthetők – fogalmazott.

Gyarmati Sándor, a Békés megyei és a békési polgárőrség elnöke kiemelte, a megyében Békéscsabán, Sarkadon, Sarkadkeresztúron, Méhkeréken, Füzesgyarmaton is tevékenykednek lovas polgárőrök.

A Fényesi Tanyák lovas polgárőreihez tartozó, de Füzesgyarmaton tevékenykedő Szabó Erzsébet bár lovas edzői végzettséggel is rendelkezik, fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát. Akadt, hogy polgárőr társával, Tóth Laurával mindennap kint voltak területen, és elsősorban útba igazításban kértek tőlük segítséget.

– A lovak az életem fontos részét képezik, emellett nagyon szeretek embereknek segíteni, amire a lovas polgárőrség egy kiváló lehetőség – húzta alá.

Forrás: beol.hu