Back to top

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Négy héten belül másodszor csap le nagy erejű hurikán az Egyesült Államok keleti partjaira. A helyi gazdák kétségbeesetten próbálják legalább a termés egy részét megmenteni.

Az utolsó pillanatig járnak a gépek – a Michael hurrikán érkezését ma, szerda délutánra várják.

Pár hete a Florence hurrikán – az első becslések alapján – 1 milliárd dollár veszteséget okozott a gazdáknak és sajnos 40 ember életét is követelte az ítéletidő.

A régió már most is „átázott” a túl sok csapadéktól. Ám ha beigazolódik a legrosszabb előrejelzés, Michael hurrikán is rengeteg, akár 40 centi esővel érkezik. Ha nem gyengül, akkor az idei legnagyobb amerikai viharra készülhetnek a helyiek 3-4 méteres hullámokkal és 200 kilométer/órás széllökésekkel.  Floridában 50 ezer part menti ingatlan van közvetlen veszélyben.

Katlanban érlelt viharok

A tudósok véleménye szerint a klímaváltozás hatására megemelkedett a Mexikói-öböl hőmérséklete, és ez okozza a szokottnál gyakoribb és erősebb viharokat. Jill Trepanier, a Louisiana Egyetem professzora kiemelte:

„Az extrém időjárások hátterét kutatjuk. A hurrikánok végeredményben a meleg nyílt vizekből nyerik az erejüket.

Jelenleg a Mexikói-öbölben 2,5 fokkal van melegebb, mint átlagosan az év ezen időszakában.

Michael pár nap alatt egy erős viharból képes volt átalakulni pusztító hurrikánná. Sokkal több nedvességet hoz magával, sokkal erősebb esőzés várható – amit már évek óta mondogatunk, most megmutatja magát: ez is a klímaváltozás eredménye.”

Mi lesz a mezőgazdasággal?

Észak-Karolina kormányzója, Roy Cooper úgy látja, hogy Michael is hihetetlen károkat fog okozni, melyek évekre meghatározhatják a térség mezőgazdaságát.

„A termőföldek nedvességtartalma már így is túl magas – amire jelenleg egyáltalán nem vágyunk, az még több eső” – mondta.

A kormányzó elmondta, hogy Karolina állam gazdaságának alapköve a mezőgazdaság, a gazdákat a teljes csődtől csak gyors és hatékony támogatás tudja megmenteni.

Észak-Karolina
A dohány- és gyapotültetvények mellett, most a legnagyobb veszélyben a földimogyoró és az édesburgonya betakarítása van.

A helyi földimogyoró szövetség elnöke is elmondta, hogy a farmerek minden erejüket összeszedve próbálnak annyi terményt betakarítani, amennyit csak lehet, mielőtt megérkezik Michael:

„Az elmúlt három évet megszenvedte az ágazat. 2015 végén rekord áradások nehezítették a termesztést, 2016-ban Matthew és Irma hurrikánok tarolták le a vidéket. Ehhez hozzájönnek az alacsony felvásárlási árak – sokan azt tervezik, hogy felhagynak a tevékenységükkel, mert kezdik felélni tőketartalékaikat. Sőt, vannak olyan farmerek, akik helyett már döntöttek a körülmények... tönkrementek.

Forrás: 
insideclimatenews.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

A tudomány kevés ahhoz, hogy megmentsük a Földet

A tudós, a döntéshozó és a helyi ember együtt képes olyan tudást összerakni, amely reményt adhat arra, hogy jobban megértsük, mit teszünk a Földdel. Erről Molnár Zsolt etnoökológus beszélt szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Tovább folytatódik az amerikai-kínai vámháború

Kína megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját június 1-jétől - közölte hétfőn a kínai államtanács vámügyi bizottsága hétfőn.

A Balaton élővilága meg tud birkózni a klímaváltozással

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.

Már kapható a magyar újburgonya

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya. Habár a hazai készletek áprilisban kifogytak, mindössze egy-két hétig voltak a fogyasztók rászorulva a jellemzően Franciaországból és Észak-Afrikából behozott krumplira.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Visszatérnek a sövények

Az USA gyümölcstermesztőit segítő program keretében őshonos lágyszárú és fás növényeket ültetnek a gazdaságokban, hogy élőhelyet teremtsenek a beporzóknak és a hasznos rovaroknak. Öt év alatt 50 ezer hektár telepítése a cél az egész országban. Ehhez magot, szaporítóanyagot és technikai segítséget is adnak. A program két éve indult a gyümölcstermesztés területén.

Vegyszer helyett okoskapa

Aki burgonyatermesztéssel foglalkozik, az tudja, hogy eddig milyen lassan elvégezhető munkának számított a burgonyatáblákon a gyomirtás. Egy új, innovációs díjjal elismert célgéppel azonban ez munkafolyamat akár hatszor olyan gyorsan elvégezhető, mint a korábban.