Back to top

Mikroalga, a csodaszer

Évtizedek óta foglalkozik a mikroalga szaporításának és felhasználásának lehetőségeivel Tőzsér Béla. A szekszárdi bioipari mérnök nemzetközi megbecsültségnek örvend. Szakmai szervezetek tagja, szakértője, külföldi egyetemisták is érkeznek hozzá nyári gyakorlatra. A mikroalga sok mindenre használható: táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat.

A tudósok némelyike csak álmodozó ötletgazda, mások kísérleteznek is az elméleteik igazolása érdekében, s a harmadik csoportba tartoznak a Tőzsér Bélához hasonló kutatók - tudósít a teol.hu.

Mégpedig azok közé, akik azért végeznek méréseket, vizsgálatokat, elemzéseket, hogy az elgondolásaikat a gyakorlatba átültethetővé, közkinccsé tehessék.

A szekszárdi bioipari mérnök a környezetvédelem számos területével foglalkozott az elmúlt 40-50 évben, de neve igazán ismertté a mikroalgák szaporításával és felhasználásával foglalkozó projektek kapcsán vált.

A jó minőségű alga előállításának alapfeltétele a jó minőségű víz – mondja –, s a Kárpát-medence meglehetősen gazdag a jó minőségű, felszín alatti vizekben. Ideálisak a gyógyvizek, az ásványvizek, a termálvizek, akár az élményfürdők hulladék vize is megfelel a célra. A felszíni vizek sajnos már szennyezettek szinte mindenütt.

A mikroalga sok mindenre használható. Táplálkozás, takarmányozás, talajjavítás, kozmetikumok, gyógyászat, üzemanyag és elektromos áram is nyerhető belőle. Az elektromos autók töltése is megoldható, környezetbarát módon. Azt hangsúlyozza Tőzsér Béla, hogy náluk – az Envihorizont Kft. szekszárdi laboratóriumában – zárt rendszert használnak. Van ahol nyitott, szabadtéri medencékben történik az algaszaporítás, de ők egy saját fejlesztésű, úgynevezett dinamikus fotokatalitikus bioreaktorral dolgoznak, melynek segítségével meghatározott fotonmennyiséget kapnak az algák, s így gyorsított fotoszintézis megy végbe. Kisebb a helyigény, nagyobb a termelékenység. Belföldi és külföldi érdeklődők is vannak, ugyanakkor a piac nehezen mozdul, nehezen vált.

Felkészültek akár nagy algaüzemek létesítésére is. Kapcsolatuk van nemzetközi szakmai szervezetekkel, járnak ide környezetvédelmet tanuló külföldi diákok nyári gyakorlatra, Törökországtól Kanadáig. A klímavédelem is szívügye a szekszárdi cégvezetőnek. Ezzel kapcsolatban meglepő kijelentést tesz:

Nem kell a magas szén-dioxid-kibocsátású üzemeket bezárni. A cső végére, ahol a klímagázok távoznának, fel kell szerelni a mi berendezésünket, amely energiahordozóvá, oxigénné és komposztnak alkalmas mikroalga-biomasszává alakítja a keletkező káros anyagot.

Az afrikai éhezést is megszüntetné

A mikroalgából tiszta energia nyerhető. Több faja ismert. Egészségvédelmi, táplálkozás-élettani szempontból is piacképes termék állítható elő belőle. Forgalmazzák folyékony, szilárd, por alakban és kapszulázott formában.

Felhasználhatók élelmiszerként, állati takarmányozásra, bioüzemanyagnak, gyógyhatású és szépségipari készítmények gyártásához, villamosenergia-termeléshez, elektromos autók töltéséhez. Van, aki az afrikai éhezők problémájának megoldását várja az algatermeléstől, mások pedig éppenséggel az űrhajósok étrendjének reformját.

Egyes algafajokkal jó eredmény érhető el a légzőszervi, az ízületi betegségek, a pajzsmirigy, a cukorbaj kezelésekor, illetve a tumorellenes terápiák során. Immunerősítő, öregedésgátló, teljesítményfokozó hatásuk is bizonyított.
Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Nitrogénteszter mobiltelefonos kommunikációval

A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros clip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni.