Back to top

Oros Divízió: fél évszázados tapasztalat a betakarító adapterek gyártásában

Az Oros márkanév jó ideje ismerős lehet a gazdáknak: a cég ötven éve készít mezőgazdasági gépeket és azokhoz használatos adaptereket, illetve részegységeket. Az orosházi székhelyű vállalat 92 óta a kanadai Linamar Corporation-höz tartozik, így nemcsak a hazai, a kelet-, vagy éppen a nyugat-európai, hanem például az észak-amerikai és az észak-afrikai piacokra is fejleszt és értékesít termékeket.

Az Oros Divízió standjával az elmúlt hetek nagy, hazai mezőgép-kiállításain, így a 31. Bábolnai Gazdanapokon, illetve a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n is találkozhattak az érdeklődők.

Utóbbi eseményen Héjja Csabával, az Oros Divízió közép-európai régióért felelős key account menedzserével beszélgettünk. Mint mondta, vállalatuk napraforgó, illetve kukorica betakarító adaptereket gyárt és forgalmaz SUN, CORNADO, illetve a HSA elnevezésű termékcsaládjaik révén.

„Mezőhegyesen egy szárzúzós OROS SUN-t, egy Case IH kombájnra szerelt CORNADO kukorica csőtörő adaptert hatsoros, csukható vázzal állítottunk ki, illetve egy nyolcsoros, csukható CORNADO adaptert láthattak az érdeklődők betakarítás közben a szántóföldi bemutatón” – mondta Héjja Csaba. Szerinte ezek az alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a gazdák testközelből láthassák az e gépek által végzett munka minőségét, a szárzúzás képét.

Beszélgetésünk alkalmával megtudtuk, az OROS SUN adapterek mechanikus hajtásának előnye, hogy akár 65 centiméteres magasságban is lehet betakarítani úgy, hogy a szárzúzó 8 centis tarlót hagy maga után, de akár 143 cm magasságban is lehet vele úgy dolgozni, hogy ugyanekkora tarlómagasságot hagy maga után. Mint azt a cég munkatársa elmondta, a kombájnosok számára gyakorta jelent problémát, hogy nem látják, pontosan hol helyezkedik el a szárzúzó.

„Felhelyeztünk az adapterre két visszajelzőt, amelyek informálják a gép kezelőjét a szárzúzó pozíciójáról." 

Héjja Csaba szerint az eszköz használatakor mindemellett az sem jelent gondot, ha a kombájn egyik kereke barázdába megy, vagy éppen az egyenetlen talajviszonyok közepette beletúrná a szárzúzó egységet a földbe. A szárzúzó gerendára rögzített két csúszótalp szolgál biztonsági védelemként ugyanis.

A szakember ezen felül a CORNADO termékcsaládjukról is beszélt: esetükben a szárzúzó helyzete a fosztóhengerhez képest ideális, így a munkamenet során a lehető legjobb technológiával a legszebb szárzúzó kép érhető el. Héjja Csaba szerint az ezen gépek által használt kardánhajtásnak is nagy hasznát vehetik a gazdák. „A kardánhajtás egyszerűsége miatt minimális karbantartást igényel, ráadásul így a kombájn is kevesebbet fogyaszt" - tette hozzá a cég munkatársa.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Nosztalgikus élményeket elevenítettek fel a modern traktorok

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok gépek iránt érdeklődő látogatói is elégedettek lehettek: a kiállításon számos újdonságot sorakoztattak fel a gyártók és forgalmazók, köztük olyan modelleket is, amelyek sokakban idéztek fel szép emlékeket.

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Bővülő traktorgyártás Szentpéterváron

Annak ellenére, hogy a magas infláció miatt Oroszországban kedvezőtlen a mezőgazdasági beruházások invesztíciós klímája, tavaly növelni tudta traktoreladásait a belpiacon a szentpétervári Kirovec traktorgyár.

Vegyszer helyett okoskapa

Aki burgonyatermesztéssel foglalkozik, az tudja, hogy eddig milyen lassan elvégezhető munkának számított a burgonyatáblákon a gyomirtás. Egy új, innovációs díjjal elismert célgéppel azonban ez munkafolyamat akár hatszor olyan gyorsan elvégezhető, mint a korábban.

Motorcsónak világrekord kombájnmotorral

Fabio Buzzi, a lombardiai comói tavon sebességi világrekor­dot állított fel egy betakarítógépekben és gabonakombájnokban használatos FPT Cursor 16 típusú dízelmotorral meghajtott motorcsónakkal.

Az AXIÁL Kft. nem hiányozhat az állattenyésztési napokról!

Egy hét múlva, 2019. május 9-10-11-én, csütörtök-péntek-szombat napokon kerül megrendezésre a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A hagyományokhoz híven az AXIÁL Kft. is megjelenik a neves szakkiállításon.

Fűnyírók a meredélyen - videó

A gazdálkodás a meredek hegyoldalban speciális gépek bevonását igényli. A gépgyártók különleges eszközökkel próbálják megkönnyíteni a hegyvidéki gazdálkodók munkáját.

Családbarát agrárkiállítás várja látogatóit vasárnapig!

Megnyitotta kapuit a XXIII. Pápai Agrárexpó: a Nyugat-Dunántúl kiemelt jelentőségű mezőgazdasági kiállítása április 26-28. között várja látogatóit – és nem csak szakmabélieket. A szervezők számos olyan programmal készültek – köztük az ország legnagyobb agrárjátszóterével –, amely az egész család számára kínál tartalmas kikapcsolódást.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.