0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Oros Divízió: fél évszázados tapasztalat a betakarító adapterek gyártásában

Az Oros márkanév jó ideje ismerős lehet a gazdáknak: a cég ötven éve készít mezőgazdasági gépeket és azokhoz használatos adaptereket, illetve részegységeket. Az orosházi székhelyű vállalat 92 óta a kanadai Linamar Corporation-höz tartozik, így nemcsak a hazai, a kelet-, vagy éppen a nyugat-európai, hanem például az észak-amerikai és az észak-afrikai piacokra is fejleszt és értékesít termékeket.

Az Oros Divízió standjával az elmúlt hetek nagy, hazai mezőgép-kiállításain, így a 31. Bábolnai Gazdanapokon, illetve a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n is találkozhattak az érdeklődők.

Utóbbi eseményen Héjja Csabával, az Oros Divízió közép-európai régióért felelős key account menedzserével beszélgettünk. Mint mondta, vállalatuk napraforgó, illetve kukorica betakarító adaptereket gyárt és forgalmaz SUN, CORNADO, illetve a HSA elnevezésű termékcsaládjaik révén.

„Mezőhegyesen egy szárzúzós OROS SUN-t, egy Case IH kombájnra szerelt CORNADO kukorica csőtörő adaptert hatsoros, csukható vázzal állítottunk ki, illetve egy nyolcsoros, csukható CORNADO adaptert láthattak az érdeklődők betakarítás közben a szántóföldi bemutatón” – mondta Héjja Csaba. Szerinte ezek az alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a gazdák testközelből láthassák az e gépek által végzett munka minőségét, a szárzúzás képét.

Beszélgetésünk alkalmával megtudtuk, az OROS SUN adapterek mechanikus hajtásának előnye, hogy akár 65 centiméteres magasságban is lehet betakarítani úgy, hogy a szárzúzó 8 centis tarlót hagy maga után, de akár 143 cm magasságban is lehet vele úgy dolgozni, hogy ugyanekkora tarlómagasságot hagy maga után. Mint azt a cég munkatársa elmondta, a kombájnosok számára gyakorta jelent problémát, hogy nem látják, pontosan hol helyezkedik el a szárzúzó.

„Felhelyeztünk az adapterre két visszajelzőt, amelyek informálják a gép kezelőjét a szárzúzó pozíciójáról.” 

Héjja Csaba szerint az eszköz használatakor mindemellett az sem jelent gondot, ha a kombájn egyik kereke barázdába megy, vagy éppen az egyenetlen talajviszonyok közepette beletúrná a szárzúzó egységet a földbe. A szárzúzó gerendára rögzített két csúszótalp szolgál biztonsági védelemként ugyanis.

A szakember ezen felül a CORNADO termékcsaládjukról is beszélt: esetükben a szárzúzó helyzete a fosztóhengerhez képest ideális, így a munkamenet során a lehető legjobb technológiával a legszebb szárzúzó kép érhető el. Héjja Csaba szerint az ezen gépek által használt kardánhajtásnak is nagy hasznát vehetik a gazdák. „A kardánhajtás egyszerűsége miatt minimális karbantartást igényel, ráadásul így a kombájn is kevesebbet fogyaszt” – tette hozzá a cég munkatársa.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság