0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tejbe kerülő aflatoxint kutatják a Debreceni Egyetemen

Kutatási program kezdődött a Debreceni Egyetemen a tejbe kerülő, közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin meghatározásáról és csökkentéséről - közölte az egyetem pályázati központja az MTI-vel.

Közleményük szerint a konzorciumvezető Debreceni Egyetem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal mintegy 300 millió forint támogatási összeget nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kiválóság pályázatán.

Az aflatoxin az aspergillus penészgombák által termelt méreganyag, amely hosszú távon májkárosodást okoz. A méreg a takarmány útján kerül az állatok szervezetébe és így a tejbe.

A támogatott projekt feladata a magyar fogyasztók rövid és hosszú távú alfatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban, valamint a kockázatkezelő intézkedések megalapozása. Cél a fogyasztói kitettség feltárásán alapuló élelmiszerbiztonsági kockázatbecslés pontosítása, valamint a megelőzés.

A kutatók szerint a méreg jelenléte a különféle kukorica hibridek és tárolástechnológiák megfelelő használatával csökkenthető.

A projekt során mikrobiológiai és analitikai eszközökkel feltárják azokat a technológiai folyamatokat, amelyeken keresztül a mikotoxinok bekerülhetnek az élelmiszerláncba. Kidolgozzák azt is, hogy különböző mikroorganizmusok segítségével hogyan gátolható a mikotoxinok kialakulása, illetve hogyan lehet hatástalanítani a takarmányba már bejutottakat – ismertették a közleményben.

A szeptember elején indult négyéves projekt eredménye ajánlás formájában jelenhet majd meg a tejtermékláncban szereplők számára. A megfelelő tárolási technológiák, valamint a fertőzés esetén szükséges intézkedésekről szóló ismeretek pedig a jövő szakembereinek képzésébe, az oktatásba is bekerülnek – közölte az egyetem.

Forrás: MTI