Back to top

Csökkent az élelmiszeripar eladósodottságának mértéke

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2016-os pénzügyi helyzetéről adott közre összefoglalót az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Az AKI elemzésének célja az élelmiszer-termelésben működő gazdálkodó szervezetek 2016. évi gazdálkodásának bemutatása a 2015. évi eredményekhez hasonlítva - írja a nak.hu. A 9712 mezőgazdasági vállalkozás nemzetgazdasági szinten a gazdasági tevékenységet végző szervezetek között 4,2 százalékos arányt képviselt, míg a nyereségesen működő gazdaságok 4,5 százalékát jelentette 2016-ban. Az élelmiszeripari vállalkozások aránya a nemzetgazdaságban 2,3 százalék volt, a nyereségesen működő vállalkozások között pedig 2,1 százalékos részesedéssel bírt.

A mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye érdemben nem változott, 103,4 milliárd forintról 105,4 milliárd forintra nőtt, míg az élelmiszeripari szervezetek adózás előtti eredménye 129,8 milliárd forintról 149,4 milliárd forintra bővült 2016-ban. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái között a legfontosabb változást a pénzügyi műveletek eredményének jelentős emelkedése és pozitív tartományba kerülése jelentette.

A mezőgazdaság jövedelemhelyzete az előző évihez hasonlóan kedvező volt, az árbevétel- és a tőkearányos jövedelmezőségi mutatók (ROS, ROE) továbbra is 5 százalék körül alakultak.

Az élelmiszeripar jövedelemhelyzete és likviditása tovább javult, az ágazat árbevétel-arányos nyeresége (ROS) 0,5 százalékponttal növekedett. A tőkeállomány szerkezetében bekövetkezett változásnak, azaz a saját tőke növekedésének és a kötelezettségállomány mérséklődésének köszönhetően csökkent az ágazat eladósodottságának mértéke.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Pénzt kapnak a holland gazdák, ha nem tartanak sertést

A holland kormány 180 millió eurót irányzott elő a jövő évi költségvetésből, amelyből azok a sertéstenyésztők részesülnek, akik kivonulnak a termelésből.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Legyen minden nap mézes nap!

Eredetileg kimondottan a hazai mézfogyasztást ösztönző kampány elindításáról szólt volna az október 17-én Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett sajtótájékoztató, de mint kiderült, sokkal több témát érintett a rendezvény.

Megkezdődött az egységes kérelmekhez kapcsolódó adategyeztetés

A Magyar Államkincstár (MÁK) 2019. október 14-én megkezdte a területalapú egységes kérelmeket érintő adategyeztető végzések kiküldését. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai és szaktanácsadó által beadott kérelmeknél alacsonyabb volt az adategyeztetésben érintett kérelmek aránya, mint az egyénileg benyújtott kérelmeknél.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.