0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Módosultak egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek

2018. október 5-én megjelent a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági támogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 28/2018. (X.5.) AM rendelet. A jogszabály több, támogatási témájú rendeletet is módosít, melyeket az alábbiakban foglal össze a NAK.
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló 18/2011. (III. 9.) VM rendelet módosítása

A jogcím keretében további kifizetési kérelem benyújtására már nincs lehetőség, az időközben beérkezett kötelezettségátadási kérelmek elbírálásra is kerültek – írja a nak.hu. A szabályozásra azonban azért volt szükség, mert volt néhány olyan kifizetési kérelem, amelyet a jelenleg hatályos jogszabállyal ellentétes módon az átvevő nyújtott be a Magyar Államkincstár részére. Tekintettel arra, hogy ezen kifizetési kérelmek tartalmi szempontból teljes mértékben megfelelőek, továbbá arra, hogy azok elfogadása szakmai szempontból is támogatható, indokolt a címben jelölt rendelet 14. § (3) bekezdésének módosítása oly módon, hogy – a folyamatban lévő eljárásokban – az átvevő által benyújtott kifizetési kérelmek is elbírálásra kerüljenek. A módosítás nem érinti hátrányosan az adott kifizetési kérelem benyújtására nyitva álló határidőn belül benyújtott kérelmek teljesítését.

A mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezésének elősegítése érdekében a kezességvállalási díjak költségvetési támogatásáról szóló 94/2013. (X. 10.) VM rendelet módosítása

A módosítás célja a kezességi díjtámogatás hatályának kiterjesztése a Vidékfejlesztési Programból megvalósuló egyes intézkedésekhez szükséges önerő és előfinanszírozására nyújtott új hitelekhez kapcsolódóan azzal, hogy a kezességi díjtámogatást kiegészítő támogatásként igénybe lehessen venni. A módosítással a támogatási szerződéssel vagy támogatói okirattal vidékfejlesztési támogatást elnyert kedvezményezett részére az adott vidékfejlesztési intézkedésen belüli projekt megvalósításához szükséges önerő megteremtése könnyebbé válik.

A pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszatérítésről szóló 51/2015. (IX. 7.) FM rendelet módosítása

Az Európai Bizottság az előző évekhez hasonlóan a 2017. évre vonatkozóan is meghatározta a 2017-es pénzügyi évről átvihető és az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 26. cikke (5) bekezdésének értelmében a tagállamok számára azon végső kedvezményezettek részére való visszatérítésre rendelkezésre bocsátandó előirányzatokat, amelyeket a 2018-as pénzügyi évben a kiigazítás érint. A módosítással az előző, 2016. évi előirányzatra vonatkozó 2016/2073/EU bizottsági rendelet kerül lecserélésre a hatályos, 2017/2197/EU bizottsági rendeletre.

Az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról és a vis maiorral összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 94/2015. (XII. 23.) FM rendelet módosítása

Laska- és csiperkegomba termesztésével foglalkozó mezőgazdasági termelők egy jól beazonosítható csoportja évente több alkalommal – a gombatermesztés során jelentkező fertőzésekkel, alapanyaghiba okozta megbetegedésekkel kapcsolatos – vis maior kérelmet nyújt be a Magyar Államkincstár vis maior bejelentésére szolgáló elektronikus felületén keresztül. A gombák növénytermesztéshez hasonlatos termesztéstechnológiája miatt a 94/2015. (XII. 23.) FM rendelet 3. § (1) bekezdés i) pontjának a termesztett gombafajokkal történő kiegészítése szükséges. Továbbá módosul a rendelet a megbetegedések előbbiekben hivatkozott pontja szerinti meghatározása is.

Forrás: nak.hu