Back to top

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

Gyuricza Csaba (b) és Lakatos Tamás (j) intézetigazgató leleplezi az új névtáblát 2018.október 10-én a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében
Fotó: Merényi Alexandra
A névtáblaavatáskor mondott beszédében a NAIK főigazgatója, Gyuricza Csaba ünnepélyes pillanatnak nevezte a névváltozást, amivel az intézet visszakapta az 1996-ban elveszített méltó nevét, és újra Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetként működhet. Hangsúlyozta, ezzel a gesztussal nagy adósságot törlesztettek, hiszen állami szintű kutatás-fejlesztés nem folyt a díszkertészet területén, ahogy az intézményi elnevezésben sem szerepelt az elmúlt években. Tudvalevőnek nevezte, hogy a 21. században innováció nélkül nincs előrehaladás az agráriumban, anélkül versenyképes és fenntartható mezőgazdaságot sem lehet működtetni.

A névváltozás tartalmai megújulást is jelent, hangsúlyozta Gyuricza Csaba, hiszen a díszkertészet lehetőségei nincsenek kihasználva.

A dísznövénytermesztés több mint 100 milliárdos értéket előállító ágazat, vetekszik a gyümölcstermesztéssel vagy más kertészeti tevékenységgel, úgy, hogy az intézményesített kutatás-fejlesztés-innováció csupán szerény mértékben járul hozzá.

Az ország és a díszkertészek stratégiájához igazodva olyan kutatás-fejlesztési tevékenységeket kívánnak megvalósítani az elkövetkező években, megerősítve az intézeti dísznövénykutatást is, ami elősegíti az ágazat kibocsátásának további növekedését.

E munka első lépéseként, a névváltoztatással egy időben a díszkertészettel foglalkozó vállalkozásokat leginkább reprezentáló szervezettel, a Magyar Díszkertészek Szövetségével együttműködési megállapodást írtak alá. Abban kiemelt közös feladatként fogalmazták meg a magyar díszkertészeti ágazat innovációs kutatásainak elősegítését és szervezését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Új cseresznye- és meggyfajták Érdről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet érdi állomásán közel 70 éve nemesítenek cseresznyét és meggyet. Az idén fajtaújdonságokat mutatott be nemesítőjük, Apostol János. Fontos szelekciós szempont volt a méret és húskeménység, cseresznyénél a repedésre való hajlam, meggynél a betegségekre való érzékenység. A már névvel rendelkező fajták mellett 26 ígéretes hibrid is van az ültetvényben.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Öntözés hiányában jelentős terméskiesést okozhat a klímaváltozás

A klímaváltozás a gabonafélék magyarországi termesztésére is jelentős hatással lehet: változhat az optimális vetési idő és csökkenhetnek a terméshozamok – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) legfrissebb felméréséből.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.