0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Névtáblát cseréltek a NAIK-ban

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében (NAIK) rendezett Kováts Zoltán Emléknapon több kiemelt eseményre került sor. Felavatták az intézet új névtábláját, Kováts Zoltán emlékművét, valamint együttműködési megállapodást írt alá a NAIK a Magyar Díszkertészek Szövetségével.

A névtáblaavatáskor mondott beszédében a NAIK főigazgatója, Gyuricza Csaba ünnepélyes pillanatnak nevezte a névváltozást, amivel az intézet visszakapta az 1996-ban elveszített méltó nevét, és újra Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetként működhet. Hangsúlyozta, ezzel a gesztussal nagy adósságot törlesztettek, hiszen állami szintű kutatás-fejlesztés nem folyt a díszkertészet területén, ahogy az intézményi elnevezésben sem szerepelt az elmúlt években. Tudvalevőnek nevezte, hogy a 21. században innováció nélkül nincs előrehaladás az agráriumban, anélkül versenyképes és fenntartható mezőgazdaságot sem lehet működtetni.

A névváltozás tartalmai megújulást is jelent, hangsúlyozta Gyuricza Csaba, hiszen a díszkertészet lehetőségei nincsenek kihasználva.

A dísznövénytermesztés több mint 100 milliárdos értéket előállító ágazat, vetekszik a gyümölcstermesztéssel vagy más kertészeti tevékenységgel, úgy, hogy az intézményesített kutatás-fejlesztés-innováció csupán szerény mértékben járul hozzá.

Az ország és a díszkertészek stratégiájához igazodva olyan kutatás-fejlesztési tevékenységeket kívánnak megvalósítani az elkövetkező években, megerősítve az intézeti dísznövénykutatást is, ami elősegíti az ágazat kibocsátásának további növekedését.

E munka első lépéseként, a névváltoztatással egy időben a díszkertészettel foglalkozó vállalkozásokat leginkább reprezentáló szervezettel, a Magyar Díszkertészek Szövetségével együttműködési megállapodást írtak alá. Abban kiemelt közös feladatként fogalmazták meg a magyar díszkertészeti ágazat innovációs kutatásainak elősegítését és szervezését.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu