Back to top

Befektetői támadás a McDonald’s ellen

A McDonald’s egy vezető new yorki nyugdíjpénztár támadásainak kereszttüzébe került. A társaság kritikáit egy Amerikában nem rég véget ért állatvédelmi kampányt követően fogalmazta meg, melyben a tenyésztési körülmények és a vágóhídi gyakorlat megváltoztatását sürgették az Egyesült Államokban.

A levél, melyet Thomas DiNapoli, a New York Állami Nyugdíjpénztár vagyonkezelőjeként írt, a gyorséttermi lánc beszállítóinak állattartási gyakorlatát bírálta, ennek esetleges pénzügyi és jó hírnevet rontó kockázatairól szólt. (A Nyugdíjpénztár piaci áron kb. 343 millió USD étékben rendelkezik McDonald’s részvényekkel.)

A levélben DiNapoli leírja, hogy bár dicséretesnek tartják a McDonald’s tavalyi nyilatkozatát, mely szerint a cég korszerűsíti a baromfitartási irányelveit, de ezen elvek nincsenek összhangban a tudományos kutatások által támogatott és széleskörűen elfogadott ’legjobb’ gyakorlatokkal, és messze elmaradnak a versenytársaikétól.

Pedig az elvárt irányelvek követése nem csak az állatok jólétének szempontjából fontos, hanem komoly üzleti előnyt is jelent. A biztonságos, magasra tett minőségi mércének megfelelő állattartás fenntartható sőt, emelkedő jövedelmezőséggel és eladásokkal jár, mivel a fogyasztók egyre komolyabban foglalkoznak az állatok jóllétével és a megvásárolt élelmiszerek biztonságával.

DiNapoli elmondta, hogy a Nemzeti Baromfi Tanács (National Chicken Council) felmérése alapján a fogyasztók, ha baromfit vásárolnak jobban aggódnak az élelmiszerbiztonsági problémák miatt, de ha eloszlatják az aggodalmaikat, illetve biztosak a baromfi származását illetően, akkor szívesebben választják a baromfihúst, mint az egyéb hústermékeket.

A McDonald’s vezető beosztottjainak címzett levél szerint a multicég nem követte versenytársainak – köztük például a Burger King, a Subway és további 80 másik jelentős élelmiszercég - példáját, amelyek baromfibeszállítóitól megkövetelik, hogy 2024-től feleljenek meg a földrész nagy állatvédelmi társaságainak (pl. az RSPCA vagy a Global Animal Partnership) szigorú állatjóléti ajánlásainak.

A McDonald’s válaszában elmondta, hogy múlt ősszel új irányelveket vezettek be ők is, melyek nyolc globális kötelezettségvállalás köré épültek. Ezek “mérhetően növelni fogják a szárnyasok jólétét a teljes ellátási lánc egészében.” A kötelezettségvállalások között szerepel, hogy a baromfit háziasított körülmények között tartsák, ezzel is elősegítve a természetes viselkedésüket. Mindemellett tervezik egy megfigyelési rendszer kiépítését is a baromfitelepeken, csakúgy, mint harmadik félként külső megfigyelő bevonását, illetve egy független globális fenntarthatósági tanácsadó testület létrehozását is.

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hónapok óta emelkednek az élelmiszerárak a világpiacon

Ötödik hónapja folyamatosan növekednek a világpiaci élelmiszerárak – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből. Májusban a tejtermékek - főként a sajtok - drágultak jelentősen, de többet kellet fizetni a gabonáért és a húsfélékért is, ugyanakkor csökkent a cukor és a növényi olajok ára.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

A szívünk látja kárát, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt és zöldséget

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.