Back to top

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A Nestlé Hungária Kft., a Szerencsi Bonbon Kft., valamint a Halász Produkt Kft. összefogása eredményeként a 2019-2020-as tanévtől kezdődően édesipari termékgyártó, elektronikai műszerész és gyártósori gépbeállító szakmákban indul duális képzés a Szerencsi Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnázium és Szakközépiskolában - írja Nyiri Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester helyszínen kiosztott közleményében.

Kiemelte, a Nestlé már 2016-ban elindította duális képzését Diósgyőrben, ennek tapasztalataira alapozzák a szerencsi programot.

A tervek szerint a következő 5-10 évben itt körülbelül 300 fiatal szerezhet majd középfokú végzettséget, a három édesipari cég pedig akár a 80 százalékukat is tudná alkalmazni a nyugdíjba vonuló vagy egyéb okból távozó dolgozóik pótlására.

A megállapodásban szereplő cégek vállalják, hogy szakembereik részt vesznek a tananyag összeállításában, valamint oktatási eszközöket és szaktudást biztosítanak a képzés hatékony megvalósításához. A szakoktatók betekintést nyernek a vállalkozások legmodernebb gyártási folyamataiba, hogy tapasztalataikat beépíthessék az iskolai képzésbe. Az édesipari cégek a tanulóknak gyakorlati lehetőségeket is biztosítanak, és aktív szerepet vállalnak a képzés népszerűsítésében - közölték.

Nyiri Tibor polgármester a kezdeményezéstől azt várja, hogy Szerencs ismét a vidéki édesipar fellegvára legyen - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón. Emlékeztetett rá, hogy a városban már volt hagyománya az édesipari képzésnek, de a munkahelyek folyamatos csökkenése miatt megszűnt. A hamarosan századik évfordulóját ünneplő szerencsi csokoládégyártás véleménye szerint ismét az építkezés útjára lépett, ami a képzéssel és foglalkoztatási lehetőséggel együtt kiszámítható jövőt jelent a helyi és környékbeli fiataloknak is.

Hélene Kovalevsky, a Nestlé Hungária Kft. Szerencsi és Diósgyőri gyárának igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a duális képzés jól illeszkedik cégük globális elképzeléseihez. Ezen belül a szerencsi program fontos szerepet játszik, ugyanis két gyáruk is működik a térségben, ezáltal a város már nemcsak a csokoládé-, de a kakaó- és kávégyártás központja is lett. Cégük karrierlehetőséget is kínál a képzésben résztvevő fiataloknak – tette hozzá.

Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője hangsúlyozta:

azt szeretnék, ha a jövőben a Dunától keletre elterülő országrész édesipari szakembereit Szerencsen képeznék majd.
Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.