Back to top

Még több izgalom a soponyai Ökoturisztikai Központban

Harmadszor rendezi meg a VADEX Mezőföldi Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamarával a CACT Országos Vizsla Főversenyt Soponyán, az Ökoturisztikai Központ területén. Az október 12-13-i versenyt követő vasárnap pedig közönségnapra várják az érdeklődőket.

Vasárnap tartja idei trófeaszemléjét a VADEX Zrt., a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének szervezésében pedig Károlyi emlékkonferenciát rendeznek. Bemutatkozik a Gilice Erdészeti Erdei Iskola, lesz íjászat, agárbemutató és agárfuttatás. Az Ökocentrum Erdészeti és Vadászati múzeuma és nagyvadbemutató kertje is nyitva áll a nagyközönség előtt! 

Fotó: vadex
Az előző kétnapos verseny ünnepélyes eredményhirdetése előtt a nagyközönség is láthatja a főverseny kollektív kutyás feladatait:

hogyan hozzák el a kutyák a dúvadat az akadályból és hogyan viselkednek a lőálláson.

A Főverseny történetét bemutató tárlat egész nap látható, ahogyan a „Vizsla, a mindentudó” gyermekrajz-pályázat alkotásaiból összeállított válogatás is.

A Károlyi emlékkonferencia a fejezetek a főnemesi családok mindennapjaiból konferenciasorozat része. Elismert szakemberek mutatják be a Károlyi családot, egyebek közt a levéltára alapján, és sok érdekes részletet tudhatnak meg a jelenlévők a család Fejér megyei szerepéről, a fehérvárcsurgói és a tótmegyeri kastélyukról.

Forrás: 
VADEX Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kölyökkutyákra veszélyes vírus jelent meg a fővárosban

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé felhívását, miszerint a parvo vírus által okozott betegségben, a parvovírusos bélgyulladásban szenvedő kutyák száma annyira megnőtt a térségben, hogy a járvány veszélye is felmerült.

Kutyaeledelt hív vissza a Fressnapf

Szalmonellával szennyezett kutyaeledelt hív vissza a Fressnapf - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A kutyák is átesnek a tinédzserkoron?

Egy kutyánál a cipőrágás és egyéb rosszalkodás nem pusztán kölyökkutyás huncutkodás. Azt jelzi, beköszöntött a kamaszkor. Hogyan kezeljük ezt az időszakot, hogy mindenkinek kevésbé fájjon?

A „kiskutya szemek” evolúciója

Az evolúciós folyamat során a kutyák új izmokat fejlesztettek ki a szem körül, hogy jobban kommunikáljanak az emberekkel. A kutyák és a farkasok anatómiáját és viselkedését összehasonlító új kutatások szerint, a kutyák arc-anatómiája több ezer év alatt megváltozott, ennek köszönhetően jobban képesek kommunikálni az emberekkel.

A kutya, az íj és a füstölgő puskacső

Hazánk nemcsak Európában, hanem szerte a világban egyedüli a tekintetben, hogy a hagyományos vadászati módok szinte teljes spektrumát lehet gyakorolni. Az íjjal történő vadászattal, solymászattal, agarászattal és az elöltöltős fegyverek használatával olyan kultúrát őrzünk, amit talán semelyik másik ország.

Elnyűhetetlen terepjáró: a magyar agár

A magyar agár ősi vadászkutyafajtánk, amely feltehetőleg Ázsiából származik, és végigkísérte a magyarság történetét. Kialakulásáról számos elmélet ismert, az azonban biztosra vehető, hogy a nomád népek kutyái között voltak olyanok, amelyeket a futó vad elejtésére használtak.

A kutyák kiszagolják a kórokozókat

Jól ismert a kutyák kimagasló szaglása, ezért betaníthatók arra, hogy a drogoktól kezdve robbanószerekig és kártevőkig szinte bármit megtaláljanak. Az amerikai gyümölcstermesztésben is hasznosítják őket, a keleti parton a szilvahimlő vírus és a citrusfélék rákja azonosítására tanítottak be kutyákat. Most új feladat is vár rájuk, adja hírül a Good Fruit Grower.

Vadásznap kitüntetésekkel, trófeákkal, gasztrofesztivállal

Május 25-én Szentlőrincen zajlott a Baranya megyei vadásznap, melyen a Mecsekerdő Zrt. munkatársai több kitüntetést és díjat is átvehettek.

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Erdei kutyafuttató és kézilabdapálya erdészek közreműködésével

Két budapesti kerületben is a Budapesti Erdészet támogatásával valósultak meg fejlesztések. Az erdészet és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésében készült el a főváros első erdei kutyafuttatója, a II. kerületben pedig szintén önkormányzati támogatással új kézilabdapályát vehettek birtokukba a családok a Nagyréten.