Back to top

Miért olyan meglepően drága a fejes vagy a kelkáposzta a pultokon?

A káposztafélék tömegtermékek, melyeket általában alacsony ár jellemez. Idén azonban soha nem látott magasságba emelkedett a termelői és fogyasztói áruk is. Mi vezetett idáig?

Az áremelkedést egyértelműen a túlkereslet okozza. Kevés a káposzta a piacon, mert

a szokásosnál is nagyobb mértékű káposztamoly inváziótól az idén sok kertész nem tudta megvédeni az állományát.

A váratlanul érkező esők miatt ugyanis nem permetezhetett időben és az engedélyezett készítmények választéka is szűkös. A kártevők sebet ütöttek a növényeken, az legyengítette őket és utat nyitott a xantomonászos feketeerűség betegségnek, főként ott, ahol fölülről öntöztek. Tapasztalatok szerint tíz káposztaterületből hatban látható a xantomonászos fertőzés, a beteg termések pedig zömmel értékesíthetetlenek. Még a fejes káposztánál is nehezebb volt idén piacos kelkáposztát termeszteni. Ez a faj ugyanis érzékenyebb a xantomonászos fertőzésre és a liszteske is jobban szereti. A molytetvek imágói előszeretettel megbújnak a levélfonákon a hólyagok tövében. 

Fotó: Rimóczi Irén
Ez az egyik oka annak, hogy nem lesznek csúcstermések, a várt országos mennyiségnek csak körülbelül a 60 százalékát takarítják be, tudtuk meg Kovács Árontól, a Rijk Zwaan káposztafélék termékfelelősétől. Az is igaz persze, hogy

eleve kisebb területre ültettek káposztaféléket,

az előző 3-4 évben ugyanis alacsony volt az áruk, nem lehetett kellő nyereséget elérni velük, ám ami még ennél is nagyobb baj, hogy mind nehezebb megbízható munkaerőt alkalmazni. Mindezek együtt okozzák, hogy most az ilyenkor szokásosnak a kétszerese-háromszorosa a káposzta termelői ára. A kertészek szabadulnak az árutól, illetve csak a leszerződött mennyiségeket tartják meg, tárolják be.

Attól ugyanakkor nem kell tartaniuk a kertészeknek, hogy a piaci dömping letöri az árat, mert külföldről is kevesebb áru érkezik

- tudtuk meg. Kifejezetten meleg volt a nyár Hollandiában, Észak-Németországban és Lengyelországban is. Olyan területeken mértek 36 C-ot, és tapasztaltak szárazságot, ahol előtte az öntözés szóba sem került. A holland kertészek az idén öntözőrendszert telepítettek, a meleggel azonban nem tudnak mit tenni. Németországban gyenge termés várható, és legalább egy hónapot késik a betakarítás.

fejes káposzta
Fotó: Rimóczi Irén

A közepes vagy elfogadható terméssel, felvevő piaccal rendelkező kertészek tehát jó szezont zárhatnak, és a káposztafélék magas ára a vártnál jóval kevesebb termést betakarító termelőknek is ellensúlyozza valamelyest a kisesést. A termelők egy része azonban sokat veszít.

A savanyítósok is drágán veszik a káposztát, és mivel a többi alapanyagból (paprika, uborka) sincs túlkínálat,

várhatóan a savanyított termékekhez is magasabb áron jutnak majd a fogyasztók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.

Hónapok óta emelkednek az élelmiszerárak a világpiacon

Ötödik hónapja folyamatosan növekednek a világpiaci élelmiszerárak – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből. Májusban a tejtermékek - főként a sajtok - drágultak jelentősen, de többet kellet fizetni a gabonáért és a húsfélékért is, ugyanakkor csökkent a cukor és a növényi olajok ára.

Még nem tudni, hogy alakul idén a meggy ára

Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! - követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek június 7-én pénteken.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

Az oroszok lesznek a világ legnagyobb búzaexportőrei az amerikaiak szerint

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az eddig vártnál nagyobb idei orosz búzaterméssel számol, és előrejelzése szerint a júliusban induló új mezőgazdasági évben Oroszország már a harmadik egymást követő évben lesz a világ legnagyobb búzaexportálója.

A méz ára

Miután az Aldi akciója heves vitát váltott ki a német méhészek között – az áruházlánc "csak" 4,99 Euróért értékesítette a félkilós hazai mézet-, a német méhészújság (Deutsches Bienenjournal) legújabb számában két cikket is szentel a méz árának, melyekben többek között a főállású méhészek megélhetési nehézségeiről, valamint a helyzet javításának két lehetőségéről értekezik.

Nőtt a német borexport az első negyedévben

Németország 67,3 millió euró értékben exportált bort az idei első negyedévben, ami 2,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Kínában pusztító sertéspestis áremelkedéshez vezet

Az USA és Kína között dúló kereskedelmi háború nem az egyetlen dolog, ami a mezőgazdasági kereskedelmet sújtja. Mivel Kína a sertéspestis-járványtól is szenved, így több sertést kell importálnia, ami vi­­szont világszerte a hús árának emelkedését okozza.