Back to top

A tojástól a tepsiig, a teljes életút visszakövethető

Az Európai Unióban elsőként a Carrefor francia élelmiszerlánc indította el a teljes átláthatóságát garantáló nyomonkövetést. Az új, úgynevezett blockchain technológia bevezetése a szabad tartású Auvergne csirkével kezdődött az üzletekben.

A Carrefor az online nyomonkövetést a Franciaországban ikonikusnak számító szabadtartású baromfival, az Auvergne csirkével kezdte el.

Ebből évente egymillió darabot értékesít. De hamarosan bővül a visszakövethető termékek sora, nyolc további állati és növényi termékcsaládot készül bevonni a digitális bolti forradalomba (tojást, a sajtot, a tejet, a narancsot, a paradicsomot, a lazacot és a marhahúst). A vevőnek könnyű dolga van, ha hozzá akar jutni az információkhoz:

az okostelefonját a terméken szereplő QR-kódhoz érinti, és máris megismerheti az adott baromfi, zöldség stb. egész életútját, előállításának teljes folyamatát.

Részletes információt kap arról, hogy honnan származik az áru, melyik gazda telepéről, milyen takarmányt, kezelést kapott a jószág, mikor, hol vágták le, csomagolták és melyik napon szállítottak az üzletbe.

A blockchain (blokklánc) lényegében a felhasználók között megosztott, folyamatosan frissülő és növekvő adatbázis, amit nem lehet hamisítani, mivel gyakorlatilag kizárja az adatok visszamenőleges módosítását. A teljes termékpályát összekapcsolja, illetve átláthatóvá teszi beleértve a tenyésztést és a genetikát, az állatok takarmányozását, felnevelését és a termék előállítását, a feldolgozást és csomagolást, a kereskedelmet, valamint az állategészségügyi kezeléseket és gyógyszerhasználatot és a lista itt valószínűleg nem is ér véget, hiszen a termelési folyamatok blockchain alapú naplózása egészen új lehetőségeket teremtett.

Forrás: 
www.carrefour.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Csúcson a kukoricaár az Egyesült Államokban

Soha nem sikerült ilyen rosszul a vetés Amerikában. Egy éve legmagasabb szintre emelkedett a kukorica jegyzése a chicagói terménytőzsdén arra a hírre, hogy lassan halad az amerikai kukorica vetése.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.