Back to top

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Czifra Lajos fotós

Lapunkhoz, a Magyar Mezőgazdasághoz 1990-ben került, ahol minden korábbi tapasztalatát, ismereteit felhasználta, nem volt idegen tőle a légi fotózás, ahogy a növényvédelmi témákhoz is nagy szakértelemmel nyúlt. Nyugodj békében Lajos, emlékedet megőrizzük!

Czifra Lajos (1948-2018)
Kevesen tudják róla, hogy szakmája szerint repülőgép-szerelő volt, dolgozott a Repülőgépes Növényvédő Állomáson, majd az 1970-es években a MÉM Növényvédelmi és Agrokémiai Központjában, valamint a Magyar Távirati Irodánál is. A ’80-as években elvégzett egy, a Magyar Hirdető által szervezett pr- és marketing iskolát.

Lapunkhoz, a Magyar Mezőgazdasághoz 1990-ben került, ahol minden korábbi tapasztalatát, ismereteit felhasználta, nem volt idegen tőle a légi fotózás, ahogy a növényvédelmi témákhoz is nagy szakértelemmel nyúlt.

Képei sokat hozzátettek a tudósításokhoz, hiszen nem pusztán egy-egy eseményt rögzített, tudta azt is, hogy mit kell láttatni, a kór- és kárképeket nagy hozzáértéssel szemléltette. Szenvedélyes vadász volt. A Magyar Mezőgazdaság mellett számos kiadványban szerepeltek fényképei (pl.: Magyar Baromfi, Magyarország Mezőgazdasága Országos Kiállításokon, Agrárvilág Magyarországon 1848-2002, katalógusok, plakátok).

Óriási hagyatéka ma már a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményét gyarapítja. Az itt fellelhető anyagának nagy részét a dokumentációs fotózás alkotja,

készültek szép számmal légi felvételei, amelyek szorosan kapcsolódnak a növényvédelem (szántóföld, szántóföldek gépesítése stb.) témájához. A világon ma is egyedülálló fényképegyüttest készített a Magyarországon fellelhető gyümölcs- és szőlővírusokról, valamint dokumentálta a NAK-ban végzett virológiai, rovartani, szántóföldi és kertészeti betegségekre vonatkozó kutatásokat.

Lapunkhoz akkor csatlakozott, amikor megalapítottuk a kiadói kft.-t, így már nemcsak kollégánk, de tulajdonostársunk is volt. Imádott családja mellett mi is bőséggel kaptunk szerető gondoskodásából,

Ő készítette a legjobb szarvas szalámit Lajos-napra, és tőle kaptuk a maga készítette aszalt gyümölcsöket és pálinkát is. Fontos volt számára, hogy a kiadónkhoz tartozott, és ez sokat jelentett nekünk is.

Akik közelről ismerték, tudják, hogy élete során több olyan baleset érte, amilyenekből kevesen épülnek fel. Neki ez többször sikerült. Az utolsó után azonban már nem volt a régi, az életért vívott küzdelmet október 14-én adta fel a szervezete. Temetése október 31-én, 15 órakor lesz a budakeszi temetőben.

Nyugodj békében Lajos, emlékedet megőrizzük!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megnyílt a 26. Szentlőrinci Gazdanapok

Közel 500 kiállítóval, öt ország részvételével megnyitotta kapuit Baranya megye legnagyobb mezőgazdasági kiállítása. Köszöntőjében Jakab István, az Országház alelnöke kiemelte, a tavalyi 25. rendezvény után újabb negyedszázados menetelésbe kezdtek a szervezők.

Szakma és kikapcsolódás: Szentlőrinci Gazdanapok

Augusztus első hétvégéjén rendezi a Szentlőrinci Gazdanapokat a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, ahol ez alkalommal Székelyföld lesz a díszvendég. A Magyar Mezőgazdaság a kiállítás hivatalos lapja.

Várdai portaszépítők

A napokban minden várdai család Kertbarát Magazint olvas köszönhetően Bálint Györgynek, a magazin alapítójának, Varga Andrásnak, a település polgármesterének és a Magyar Mezőgazdaság Kiadónak.

Elhunyt Gergátz Elemér

Június 19-én elhunyt Prof. Dr. Gergátz Elemér c. egyetemi tanár, az Antall-kormány földművelésügyi minisztere. Május 6-án volt 77 éves.

Minősített minőség – A Magyar Mezőgazdaság a legkiválóbb márkák között!

Idén a Magyar Mezőgazdaság márka „zsinórban” már harmadik alkalommal nyerte el – a hazai agrármédia cégek közül egyedüliként ‒ a Business Superbrands, valamint a kiváló magyar márkákat díjazó MagyarBrands díjakat!

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Bálint gazda 100 – „Legyünk hűek egymáshoz, becsüljük meg egymást”

Az ország Bálint gazdája, vagyis dr. Bálint György kertészmérnök közelgő 100. születésnapja alkalmából rendezett ünnepséget kedden Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban a Magyar Mezőgazdaság Kft., amelynek kötelékében Bálint György több, mint egy évtizedig volt a Kertészet és Szőlészet főszerkesztője, valamint a Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin alapító főszerkesztője, szerkesztője.

A gazdákon is múlhat a madársors

Negyven esztendeje, hogy útjára indult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Év madara” programja: az úttörőnek bizonyult kezdeményezés olyan fajokra és fajcsoportokra irányítja rá a figyelmet, amelyek védelmében a lakosság is fontos szerepet vállalhat. Fontos feladatuk van e téren a gazdálkodóknak, akik mobilapplikációból is értesülhetnek a témával kapcsolatos aktualitásokról.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.