Back to top

Szépen araszol fölfelé a vágójuh ára

Augusztusban – 2017 azonos hónapjához képest – a vágójuh ára kilónként 38, a vágómarháé pedig 2 forinttal nőtt, ugyanakkor a vágósertésé 41 forinttal visszaesett. A vágóbaromfiért és a nyerstejért 1-1, az étkezési tojásért pedig 2 Ft-tal fizettek kevesebbet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018 I-VIII. hónapokban a vágósertés termelői ára (malac és süldő nélkül) 364 Ft/kg volt, 12,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Augusztusban a 2017. VIII. havi kilogrammonkénti 422 Ft-tal, valamint az előző havi 375 Ft-tal szemben az átlagár 381 Ft volt. A júliusi forgalomhoz képest augusztusban, ha kismértékben is, de 2 ezer egyeddel 311 ezerre nőtt az értékesítés, de így is messze elmaradt a múlt évi 351 ezres forgalomtól.

Augusztus 31-ig a tavalyinál 3,9 nszázalékkal kevesebb, összesen 2628 ezer 301212 tonna vágósertést vásároltak fel. Az átlagsúly 114,6 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2018. I-VIII. hónapokban 422 Ft/kg volt, 5,2 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Augusztusban 404 Ft átlagárat regisztráltak, ami mérsékelten, de kilónként 2 Ft-tal meghaladta a tavalyit, viszont júliushoz viszonyítva 19 Ft-tal olcsóbb lett. Egy év alatt 3535 db-ról 3559 db-ra nőtt a forgalom, ugyanakkor a júliusival összevetve augusztusban 330 egyeddel csökkent az eladott mennyiség. Az év első nyolc hónapjában 32915 db, összesen 15527 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 1,5 százalékkal, az összsúly 4 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly.

A KSH adatai szerint 2018. I-VIII. hónapokban a tej termelői átlagára 2,1százalékkal emelkedett. A nyolc havi felvásárlás a tavalyi 1047183 tonnával szemben 1036488 tonnára csökkent, melynek árbevétele 98,5 milliárd Ft-ot tett ki. Szeptemberben a mérsékelten növekvő felvásárlási árhoz a fogyasztói árak további drágulása társult. A tej 1,7 százalékkal, a sajt 0,6 százalékkal, a tejtermékek 4,6 százalékkal, a vaj és a vajkrémek pedig 5,6 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban.

Ez év augusztusig a vágójuh termelői átlagára 774 Ft/kg volt, 9,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ekkor a felvásárolt vágóalapanyag 5536 tonnát tett ki, egy év alatt tetemesen, 21,4 százalékkal nőtt.

Augusztusban a 2017 évi kilónkénti 725 Ft-tal szemben a felvásárlási ár 763 Ft-ra erősödött, ennek hatására a júliusi árhoz képest is 31 Ft-tal drágult. Ekkor nem kevesebb, mint 875 tonna vágójuhot adtak-vettek, 274 tonnával többet, mint júliusban.  Az egy évvel korábbihoz képest is 173 tonnával nőtt az eladott mennyiség, ami jelentős forgalomnövekedésnek számít.  

  A KSH adatai szerint a vágóbaromfi átlagára 2018. I-VIII hónapokban – 2017 évhez képest - 1,3 százalékkal, kilónként 293 Ft-ra emelkedett. Ezen belül a vágólibai ára 6,9 százalékkal, a vágókacsáé 1,9 százalékkal, a pecsenyecsirkéé pedig 1,5 százalékkal drágult, a vágópulyka viszont 2,7 százalékkal olcsóbb lett. Az augusztus 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átvett vágóbaromfi össztömege 355262 tonna volt, amely 8,5 százalékkal túlszárnyalta a múlt évi kereskedést.

Így aztán nem okozott meglepetést, hogy baromfiszektor kibocsájtása immár drasztikusan, 54050 tonnával meghaladta a rivális sertéságazat csökkenő teljesítményét.

A 2018 januárjától augusztusig hónapokban az étkezési tojás termelői ára 19 Ft volt, 0,9 százalékkal több mint 2017 első nyolc hónapjában. Augusztusban, július hónappal összehasonlítva 17 forinton, idei újabb mélypontján stagnált a vételár, ami az elmúlt évhez viszonyítva 2 Ft árcsökkenést eredményezett. A fogyasztói árak a VIII. hónapban 7,5%-kal emelkedtek.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.