Back to top

Úszó napelemekkel teszik hatékonyabbá a brit vízkezelő üzemet

Vízen úszó napelemekkel, 100%-ban megújuló energiaforrásból működtetnének egy nagy-britanniai vízkezelő üzemet 2019-től. A szakemberek szerint a beruházás gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá tenné a vízkezelési eljárást is.

Egy nagy-britanniai vízgazdálkodási társaság, az United Utilities a héten kezdte el építtetni speciális napelem rendszerét, amely a lancashire-i tározó felszínén úszik majd. A beruházás eredményeképpen az itt működő vízkezelő üzem működése jövő esztendőtől kezdődően 100%-ban megújuló energiaforrás által lesz biztosítva. A vállalat azt szeretné, ha a vízen úszó rendszerük által termelt napenergia teljes egészét a megyei vízkezelő művek hasznosítaná, ahelyett, hogy abból az országos hálózatba „exportálnának”.

A 3520 napelemből álló, futballpálya nagyságú berendezés 1 megawatt kapacitással rendelkezik majd – az építkezés várhatóan nyolc hetet vesz igénybe.

„A megújuló energiaforrások használata nemcsak a környezet, hanem az üzlet számára is jót tesz” – nyilatkozta Richard Waggitt, az United Utilities megújuló energiaforrásokra specializálódott vezetője. A szakember szerint a beruházás függetlenítheti a vállalatot az ingadozó energiapiactól, így lehetővé teszi, hogy előre meghatározzák saját költségeik, illetve ügyfeleik kiadásainak mértékét.

A vállalat számára egyébként nem ismeretlen ezeknek a rendszereknek a működése, hiszen 2016-ban a szintén nagy-britanniai Godley víztározóra építettek már egy hasonló, vízi napenergia-gazdaságot. Mindkét létesítmény tutajszerűen úsztatott, egymással összekötött, lehorgonyzott napelemekkel van felszerelve, amelyek alkalmazkodnak a vízszint ingadozásához.

A United Utilities tapasztalatai szerint

ezzel a technológiával a tározókban élő algák szaporulata is csökkenthető, hiszen a napelemes tömbök elzárják előlük a fényt. Mindez pedig azt eredményezi, hogy a vízkezelés kevesebb energia, illetve vegyszer felhasználását igényli.

A vízi napenergia gazdaságok algákra és vízminőségre gyakorolt hatásait a vállalat a Lancasteri Egyetem kutatóival együttműködve rendszeresen vizsgálja.

E rendszereken kívül az United Utilities negyven földi szolár rendszerrel is rendelkezik az Egyesült Királyság északnyugati régiójában, s további huszonkettő önellátó naperőművet tervez építtetni az elkövetkezendő két évben. A cég egyébként nemrégiben közzé tette, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló, speciális energia-rugalmassági platformjukkal 10%-kal tudják csökkenteni az éves villamosenergia-fogyasztást.

Forrás: 
www.edie.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Középpontban a víztakarékos gazdálkodás - Országjáró körút indult

„Szárazság idején is eredményesen" címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás - közölte a NAIK a Magyar Mezőgazdasággal.