0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kétszáz éves fennállását ünnepelte a magyaróvári agrárfelsőoktatás

Két évszázaddal ezelőtt érett meg a gondolat Mosonmagyaróváron: a legfelsőbb szintű agrárképzés elengedhetetlen a hazai mezőgazdaság sikerességéhez. Az ezt követő időszakban megannyi, mára ismertté vált szakember került ki a város egyeteméről. A magyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán nagyszabású ünnepséggel tisztelegtek az elődök előtt.

Az idei év október 25-e a hazai agrárfelsőoktatás jeles napjaként lesz sokáig emlékezetes. Két évszázaddal ezelőtt ugyanis e napon nyitotta meg először kapuit az Óvári Akadémia a legfelsőbb szintű gazdászképzésre vágyók előtt. Az intézmény az ezt követő időszakban megannyi ismert és elismert agrárszakembert nevelt ki, akik utat s példát mutathatnak a következő nemzedékek tagjainak is. Egyebek mellett ez volt az egyik fő üzenete a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán tartott 200. tanévnyitó ünnepi ülésnek, amelyen a leendő első évfolyamosok mellett évtizedekkel ezelőtt végzett óvári hallgatók is részt vettek.

E nagy hagyományokkal bíró intézményben szerzett oklevelet annak idején Nagy István agrárminiszter is, aki ünnepi köszöntőjében elmondta, kétszáz évvel ezelőtt e napon elődeink máig helytálló felismerésre jutottak.

E szerint elengedhetetlenek a magas szintű ismeretek a sikeres gazdálkodáshoz.

A tárcavezető szavai szerint a jelenkor mezőgazdasági kihívásainak sokrétűsége és összetettsége azt eredményezi, hogy az agrár szakembereknek különböző tudományágak együttes alkalmazására van, illetve lesz szükségük. „Manapság kímélni szeretnénk a terheléstől a környezetet, miközben a minél eredményesebb gazdálkodás a célunk, ami egyesek számára összeférhetetlennek tűnhet, pedig nem az. A mosonmagyaróvári agrárfelsőoktatásban megszerezhető az alap, amire építkezve megkaphatjuk a válaszokat a kérdésekre” – emelte ki Nagy István.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora beszédében úgy fogalmazott, e jeles nap a hagyományokat s az elődöket ismerő és tisztelő, példaértékű kari közösség érdeme. „Azt kívánom, leendő hallgatóink vigyék tovább azt, amit őseink elkezdtek, s legyenek a hivatásuknak kiemelkedő alakjai” – szólt a fiatalokhoz a rektor.

Földesi Péter szavai szerint ugyanis, akik ezt az egyetemet választották képzésük helyszínéül, nemcsak az oktatási intézményre, hanem a kétszáz éves mosonmagyaróvári agrárképzés értékeire is „voksoltak” egyúttal.

E gondolatot folytatva szólalt fel az ünnepségen Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere is, aki édesapjához hasonlóan maga is az intézményben szerezte képesítését. Mint elmondta,

a régi idők magyaróvári végzett hallgatói között olyan neveket találhatunk, mint gróf Teleki Pál, illetve gróf Bethlen István miniszterelnökök vagy éppen az olimpiai atléta Bauer Rudolf.

A kar tanévnyitó ünnepi ülésén mindemellett a jelenkor büszkeségei is fontos szerephez jutottak: a tiszteletbeli doktorok avatása, a címzetes docensi címek átadása, illetve a díszoklevelek átadása az évtizedekkel ezelőtt végzett agrármérnökök számára mind-mind példával szolgálhat a leendő elsősök számára. Az aulában tartott ünnepség után a program az épület előtt folytatódott. E fontos nap alkalmából adták át ugyanis azt az obeliszket, amelyet Markovszky György, mecénás Óvári Gazdász adományozott az egyetemnek: a 4 és fél méter magas, fekete gránitból készült emlékmű a kar dicsőséges múltja és neves oktatói előtt tiszteleg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu