Back to top

Vitapol – Megoldás az aflatoxin ellen

Előzze meg a tej toxin-szennyeződését! Hazánkban általánosan a Fusarium spp. által termelt F2 illetve ZEA, a trichotecének közé sorolható T2 és DON toxinok valamint az Aspergillus spp. és a Penicillium fajok által termelt aflatoxin és ochratoxin-A okoz gyakran szennyezettséget a takarmányban.

Az Aspergillus flavus által termelt aflatoxin eddig inkább a mediterrán országokban terjedt el, ám a klímaváltozással (meleg száraz nyár, esős ősz) már hazánk is a veszélyeztetett régióba tartozik. Az aflatoxin leginkább a szemes terményekben-kukoricában, szilázsban, TMR-ben és melléktermékekben található. 

A szarvasmarhák a bendőbaktériumok által a toxinok egy részét képesek lebontani, ezért kevésbé érzékenyek, de a nagy koncentrációban megjelenő toxinok így is komoly szaporodásbiológiai és anyagcsere zavarokat okozhatnak. A nagytejű teheneknél a nagy takarmányfogyasztás miatt gyorsabb a bendőpasszázs, így csökken a bendőbeli toxinlebontás aránya. 

Az aflatoxin azért különlegesebb a többi társánál, mert az emésztőrendszer nyálkahártyáján felszívódik, bekerül a véráramba, és amellett, hogy az állat máját károsítja, (aflatoxin B1), a vérrel a tőgybe és a tejbe is eljut. A tejből, sajtokból és egyéb tejtermékekből kimutatható (aflatoxinM1). 

Az aflatoxin az emberi szervezetben felhalmozódik és közrejátszik a tumorok (rák) képződésében!

Aflatoxin határértékek:
•TMR Aflatoxin B1 határérték: 5 µg kg
•Tej AflatoxinM1 határérték: 0,05 µg/kg
•Az Aflatoxin B1 2-6%-a jelenik meg M1-ként a tejben

 

✓ Segíti az ásványi anyagok hatékonyabb felvételét
✓ A bendőben a takarmányfehérjéket védetté teszi
✓ 15 éve bevált – telepi tapasztalatok alapján
✓ Az aflatoxint 65-70%-ban megköti
✓ Immunerősítő hatású
✓ Csökkenti a bendőacidózis kockázatát
✓ Méregtelenítő hatású
✓ Antivirális hatású

 

A Bábolnai Akkreditált Takarmányvizsgáló Laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján a VITAPOL  100 g/tehén/nap adagolásával a takarmány Aflatoxin tartalmának minimum 60-70 %-a inaktiválódik. 
Ez a hatás a dózis emelésével bizonyos mértékig tovább növelhető. VITAPOL alkalmazásával, vagy a toxinos takarmány etetésének abbahagyásával az Aflatoxin M1 4 nap alatt ürül a szervezetből olyan mértékűen, hogy a tejből már nem kimutatható.

Üzemi tapasztalat 

Egy Alföldi 100-as tehenészetben 2018. 09. 17-én reggel a Tejipar nem szállította el a reggeli és előző nap esti fejésű tejet, a bemért aflatoxin M1 0,100 µg/kg szennyezettség miatt.

A megelőző napon az etetett takarmánykeverék (TMR) összetétele annyiban változott, hogy a kukoricadarát új termésből keverték be változatlan, 6,30 kg/tehén napi adagban. Szeptember 16-án már észlelték a tehenek takarmány visszautasítását.

Ajánlásunkat elfogadva – ismerve a Vitapol pulvis Aflatoxin megkötő képességét – 09.17-én a délutáni TMR-be már bekeverték 200 g/nap/tehén adagban.

2018 09. 18.-án toxinvizsgálatot végeztek a TMR minden komponensére. A gyanú beigazolódott, az idei kukoricadara olyan magas aflatoxin B1 szennyezettséget tartalmazott, ami a műszer felső mérési határértékét meghaladta. A szennyezett takarmány etetése után a toxin szint a tejben 24 órán belül megemelkedett a határérték fölé.

Vitapol pulvis ajánlott adagban történő etetése a várt étvágyjavító, aflatoxin megkötő, kiürítő hatását igazolta. Másnapra az étvágy visszatért, a 19-i esti fejésű tej aflatoxin M1 szennyezettsége a megengedett határérték alá, 0,042 µg/kg-ra csökkent, a tejet átvették, 20-án 0,027 µg/kg-ot , 21-én 0,020 µg/kg értéket mértek. Azóta a tejben aflatoxin nem volt kimutatható.

Mivel a laborvizsgálati eredmény DON toxin szennyezettséget is kimutatott, továbbiakban javasoljuk a Vitapol Antitox toxinkötő etetését 20 g/nap/tehén dózisban a Vitapol Pulvisszal együtt.

Összességében valamennyi termelő csoport takarmányának kiegészítésére élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi kockázatának csökkentésére javasoljuk a Vitapol pulvis etetését 100 g/nap/tehén, és mikotoxin szennyezettségtől függően a Vitapol Antitox egyidejű etetését 20-30 g/nap/tehén dózisban.

A Bábolnai Akkreditált Takarmányvizsgáló Laboratóriumban végzett vizsgálatok alapján a VITAPOL  100 g/tehén/nap adagolásával a takarmány Aflatoxin tartalmának minimum 60-70 %-a inaktiválódik. 
Ez a hatás a dózis emelésével bizonyos mértékig tovább növelhető. VITAPOL alkalmazásával, vagy a toxinos takarmány etetésének abbahagyásával az Aflatoxin M1 4 nap alatt ürül a szervezetből olyan mértékűen, hogy a tejből már nem kimutatható. (x)

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.
Rendelésfelvétel: hétfőtől péntekig 08-17 óráig
Tel.: +36-22/534-500; e-mail: vevoszolgalat@alpha-vet.hu
www.allatgyogyszer.hu | www.alphafeed.hu

Forrás: 
Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészségvédő termékek nyerték a jubileumi év nagydíjait

Összesen 46 pályamunka érkezett az idei jubileumi, a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíj pályázatára. Mind az állattenyésztési, mind a növénytermesztési kategóriában olyan termékeket díjaztak nagydíjjal, amelyek egészségvédő hatásuk révén javítják a termelés hatékonyságát.