Back to top

Élelmiszeripar és csomagolás - NAK konferenciasorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2018 utolsó negyedévében megrendezi az „Együtt az élelmiszeriparért” elnevezésű konferenciasorozatát. A rendezvény célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismereteinek bővítése, valamint a hatékonyságuk növelése, ezáltal versenyképességük erősítése.

Kulcsfontosságú a folyamatos fejlődés, mivel a hazai ipar csak úgy tud lépést tartani a külföldi élelmiszeripari feldolgozó és előállító vállalkozásokkal, ha aktívabb innovációs tevékenységet folytat a jövőben.

A legkorszerűbb csomagolástechnológiák alkalmazása hozzájárul a vállalkozások versenyképességének növeléséhez, erősítéséhez mind a magyar, mind a külpiacokon.

A fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat – mérettől függetlenül – arra, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozicionálása érdekében változtassanak az eddigi megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön. A piaci versenyben ráadásul az idő is egyre meghatározóbb tényezővé vált.

A vállalatok leginkább a költségek csökkentésére és a termelés bővítésére fókuszálnak, miközben megfeledkeznek többek között a technológia és a munkaerő fejlesztéséről, vagy éppen a humánerőforrás tudásszintjének növeléséről.

Ennek szellemében a NAK fontosnak tarja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területre kiterjedően tudjon jól hasznosítható információkat nyújtani tagjainak, így a 2018. és 2019. évre tervezett rendezvényeit az iparági sajátosságok figyelembevételével szervezi. A kamara a rendezvényeken keresztül átadott szakmai lehetőségeket és innovatív megoldásokat olyan összeállításban osztja meg tagjaival, hogy azt minél többen és hatékonyabban tudják saját területükön hasznosítani. A témák mindegyike alapvető jelentőségű és megjelenik egy vállalkozás stratégiájának kialakításában.

Az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat első eseménye „Csomagolásfejlesztés az élelmiszeriparban” címmel 2018. november 8-án, Budapesten lesz, a Rubin Wellness & Conference Hotelben, amelyre a kamara valamennyi élelmiszer-előállító tagját szeretettel várja.

A rendezvény keretein belül átfogó képet kaphatnak a csomagolásfejlesztési folyamatról az alapanyag kiválasztásától egészen a késztermék polcon megjelenéséig.

A témák között kiemelt szerepet kapnak a csomagolással kapcsolatos szabályozások és irányelvek, az eltarthatósági szempontok fontossága, az innovatív csomagolástervezés és dizájn trendek, valamint a tanúsítási és egyéb vizsgálati feltételeknek megfelelés.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az előadásokat tartalmazó meghívó és a regisztrációs link itt érhető el.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripari szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Torma, a gyógyító zöldség

Tormabor és tormapor, koktél, krém, pép, főzelék. E növény sokkal kreatívabban is használható, mint gondolnánk. Néhány tormakészítmény egész évben megtalálható az üzletek polcain, na nem túl sokféle. Intenzív fogyasztása idényjellegű, Karácsony és Húsvét idejére korlátozódik. Pedig sok lehetőség van az ecetes tormán túl is...

Dacoltak a koronával a spárgarajongók

Igaz, hogy az éttermi beszállítás nagyságrendje értékelhetetlenül alacsony volt az idén, hamar kiderült, hogy a spárga németországi rajongóit ez nem tántorítja el kedvenc zöldségüktől. Még mintegy három hét visszavan a spárgaszezonból, de nagyjából már leszűrhetők a következtetések.

Már vegán termékeket is kínál a Pápai

Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki. A Pápai Ízek néven forgalomba kerülő burgerpogácsája és szendvicsfeltétje után már újabb magas fehérjetartalmú vegán termékeken is dolgozik.

Oktatási honlapot indított a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította oktatási honlapját az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából. A nebihoktatas.hu egy olyan platform, ahol a hivatal összegyűjtötte élelmiszerbiztonsági és fenntartható élelmiszerfogyasztás témájú, sokszínű és az elmúlt években folyamatosan gyarapodó szemléletformálási eszköztárának valamennyi elemét.

FAO: májusban 17 havi mélyponton a világpiaci élelmiszerárak

Májusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett keresletvisszaesés hatására.

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Nassolnivalóként egy falat uborka

A világjárvány nem befolyásolta a snackuborka iránti keresletet. A Westmoreland Topline Farms 2019-ben kezdte forgalmazni a Huge Cruncher snackuborkáját, és meglepően nagy érdeklődést tapasztaltak.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?