Back to top

Kedvezmények és szigorítások az őszi adócsomagban

Cafeteria kérdésben ugyan nem hátrált meg, de más egyéb területen adna kedvezményeket a kormány az új, őszi adócsomaggal – áll a MAZARS legfrissebb elemzésében.

A munkáltatói terheken például több szempontból könnyítenének, és a KATA-sok is jobban járhatnak. Az adóeljárási szabályokban ugyanakkor szigorítás várható, és minden 60 milliárd forintnál nagyobb forgalmat bonyolító céget automatikusan ellenőriznének, ha két évnél hosszabb ideig nem érnek el nyereséget.

Sokat finomított a nyári adócsomagon és az adózási szabályokon a kormány, ezeket a pontosításokat terjesztették most be a parlementnek – áll a MAZARS, őszi adócsomagot vizsgáló elemzésében. Az adószakértő cég úgy látja, hogy egyre inkább ez a kettős beterjesztéssel dolgozó rendszer lesz a szokás az adócsomagok esetében.

„A logika a két változtatási hullám mögött az lehet, hogy az első csomaggal megtörténnek a drasztikus módosítások (például a cafeteria rendszer átalakítása), majd ősszel a visszajelzések alapján ezt követi a finomhangolás, a részletszabályok kijavítása, pótlása.”

– mondta H. Nagy Dániel adóigazgató.

A drasztikus módosításokról szólva, a cafeteria rendszer átalakításában szinte semmiben sem hátrált meg a kormány. Kizárólag a lakáscélú hitel kedvezményes kamata kerülne vissza az adómentes körbe. tehát ezt követően csak igen szűk körben lehet majd adókedvezménnyel juttatásokat adni az alkalmazottaknak.

„Az otthonteremtés esetében azonban tenne néhány apróbb kedvezményt a kormány. Noha a lakóingatlanokra alkalmazható, 5%-os adókulcsot továbbra is kivezetik, átmeneti könnyítést hoznának. Még abban az esetben is a kedvezőbb kulcs lenne alkalmazható, ha a tényleges teljesítés 2019. december 31. után lesz, de jövő év végén az ingatlan készültségi foka már szerkezetkész, és tulajdonjog bejegyzéshez szükséges adásvételi szerződést a földhivatalhoz már benyújtották”– hangsúlyozta H. Nagy Dániel.

Több helyen a munkáltatói terheken is könnyítene a kormány. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásokat például azzal segítenék, hogy a szociális hozzájárulási adó csak felét kellene fizetniük a kutatáshoz kapcsolódó bérköltségük után.

A kormányzati leépítések miatt elbocsátott nyugdíjkorhatár előtt állók újrafoglalkoztatását is támogatnák. Alkalmazásuk esetén nem kellene szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni a minimálbér négyszereséig. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók esetében pedig csak a 15%-os személyi jövedelemadót kellene megfizetni.

„A vállalkozások és vállalkozók adózását másban is kedvezőbbé tenné a kormány. Létrehoznák például a csoportos társasági adóalanyiságot, amelyet – a NAV engedélyével – azok a vállalatok kérhetnének, amelyek között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn.

Szintén nagy változás jön az alanyi áfa mentes vállalkozóknak, hiszen az értékhatárt az eddigi 8 millióról 12 millióra emelnék jövőre, amiből a legtöbb KATÁ-s is profitálhat ” – emelte ki az adóigazgató.

Fontos újdonság, hogy változtatnak az adóeljárási szabályokon. Jelenleg ugyanis 365 napban maximalizálták az adóellenőrzési eljárások határidejét, a tapasztalatok szerint azonban ez nem mindig volt elengedő a megfelelő döntéshozatalhoz. Épp ezért jövőre az ügyintézési határidőbe újra nem számítana bele a hiánypótlást és a tényállás tisztázásához szükséges adatok benyújtását felemésztő időszak.

„A kormány komolyan változtatna a nagy áruházakat érintő veszteségszabályokon is. Jelenleg ugyanis be kellene zárni azokat a 15 milliárd forintos árbevételt elérő kereskedőcégeket, amelyek két egymást követő adóévben nem érnek el nyereséget. Ezt a határt 60 milliárdra emelnék, és a szabályt minden szektorra kiterjesztenék. Bezárás helyett ugyanakkor „csak” kötelező NAV-ellenőrzést kapna az érintett cég” – mondta H. Nagy Dániel.

A felsorolt változtatások egyelőre még csak javaslatok, azokat a parlamentnek meg kell szavaznia. Ez várhatóan novemberben történhet meg, és addig még elképzelhetők további módosítások az adócsomagban.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Zárolják a bankszámláját annak, aki nem azonosítja magát a bankjánál

A pénzintézetek ügyfeleinek azonosítania kell magukat június 26-ig, mert ellenkező esetben zárolják a számlát - figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.