0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem tudják kihúzni a répát

Egész Európában komoly gondot jelent a csapadék hiánya. A cukorrépatermesztők nem tudják megfelelő ütemben végezni a betakarítást, mivel a kiszáradt talajból csak nehezen tudják kiemelni a terményt.

Az aszályos nyár a teljes agráriumra komoly terhet rótt idén és a gondokat csak fokozza az enyhe ősz. Eleinte úgy tűnt, hogy a szokatlan időjárás kedvez a cukorrépa-ültetvényeknek, ám a legutóbbi előrejelzések még a korábbi reményeknél is borúlátóbbak.

Franciaországban a legnagyobb termelői csoport elemzése szerint a cukorrépa terméshozama jó, ha eléri 80 tonnát hektáronként. Ez jelentősen alul marad az ötéves átlagnál. CGB termelő csoport vezetője Timothe Masson elmondta:

„Nagyon gyenge évünk lesz, hiába magas a cukortartalom, mennyiségben jóval elmaradunk a várt eredménytől”

A német cukoripar szövetség (WVZ) elnökhelyettese, Stefan Lehner jó cukortartalomról számolt be, ám kiemelte:

„Nem csak a mennyiséggel lesznek gondok. A száraz idő miatt jelentősen lelassult a betakarítás, így a termelők nem tudják időben leszállítani a terményeiket.
A német cukoripar várhatóan 14 százalékos visszaesést kénytelen elszenvedni a tavalyi évhez képest.”

A lengyeleknél sem jobb a helyzet, Rafal Strachota, a lengyel cukkorépatermesztők szövetségének elnöke elmondta:

„Még mindig szárazak az ültetvények, a növények nem növekednek, így a várható hozam sem nő. A legtöbb térségben mi is jelentős mennyiségi visszaesést tapasztalunk.”

Az Európai Bizottság becslése szerint az Unió cukortermelése várhatóan 2 millió tonnával, 19,2 millió tonnára fog visszaesni az év végére.

Az elemzés arra is kitér, hogy a rosszabb eredmény enyhíthet a világban tapasztalható túlkínálaton, így várhatóan az árak kedvezőbben fognak alakulni.

Forrás: esmmagazine.com