0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy ígéretes kakaó-pótló

A világ kakaó-igénye egyre nő, ám a kakaótermelő országok képtelenek növelni a kibocsátott termék mennyiségét. Ezért az élelmiszer tudósok alternatíva után kutatnak.

„A jákafa pörkölt magjaiból készült lisztnek természetes módon enyhe csokoládé aromája van” mondta Fernanda Papa Spada élelmiszer tudós, aki a Sao Paulo Egyetem Luiz de Queiroz Mezőgazdasági Főiskolán végzett kutatásokat Brazíliában.

A kísérletek során olyan kapucsínót készítettek, melyben a kakaót a jákafa magjával helyettesítették. A prototípusok között 25, 50, 75 és 100 százalékban helyettesítették a kakaót az italban, majd 20 önkéntes segítségével vizsgálták meg az eredményt. A végső tesztben 12-en vettek részt, akik egyértelműen meghatározták, hogy melyik prototípusok hasonlítanak leginkább a hagyományos kapucsínóra.

A végeredmény az volt, hogy a kakaóport 50-75 százalékban lehet helyettesíteni a jákafa magjából készült őrleménnyel, az így készült ital a legideálisabb érzékszervi szempontból vizsgálva.

Mielőtt azonban a csoki-imádók felháborodnának, hogy kedvenc édességük kakaótartalma esetleg csökkenhet, érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett adatokat. A legtöbb csokis termék kakaótartalma ugyanis 30 százalék közeli, vagy inkább az alatt van – kivéve persze az étcsokoládékat, vagy a keserű kakaóporokat.

És hogy miért épp a jákafa került a kutatók elé? Egy véletlennek köszönhető. 2010 és 2013 között két Canniatti-Brazaca és csoportja, valamint Miriam Coelho de Souza végeztek kísérleteket az élelmiszerhulladék csökkentésének lehetőségeit vizsgálva.

Az egyik diák a jákafa magjaiból őrölt lisztből sütött kenyeret, melynek csokoládé illata volt.

Spada és csapata kémiai elemzésnek vetette alá a jákafa gyümölcsének magjaiból készült lisztet. „Nincs semmilyen íze, de pörkölés után a csokoládééhoz hasonló aromát érezni rajta” mondta Spada. „Először erjeszteni kell, enélkül nem kapja meg a jellegzetes, kakaóra emlékeztető aromát. 33 féle mintát elemeztünk, melyeket különböző módon pörköltünk meg, így tudtuk megállapítani, hogyan lehet a leginkább csokoládés aromát elérni.”

A jákafa (angolul jackfruit, tudományos neve: Artocarpus heterophyllus) egy Délkelet-Ázsiában őshonos fafaj, az eperfafélék családjába tartozik. A gyümölcsére jellemző, hogy húsa „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. A rózsák és a mag is ehető, azonban a magokat fogyasztás előtt meg kell főzni vagy pörkölni.
Forrás: www.sciencedaily.com