Back to top

Több, mint egy évtizede jött létre az első helyi Élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az Egyesület életében egy új fejezet indul: november 8-án megkezdi működését az első helyi Élelmiszerbank, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven. Az első helyi Élelmiszerbank célja, hogy Hajdú-Bihar megyében élő rászorulókat még hatékonyabban tudják ellátni mentett élelmiszerrel.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe.

Az Élelmiszerbank célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel elősegítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon.

Az Élelmiszerbank budapesti központtal működik, az országos lefedettséget jelenleg az egyesület partnerszervezetei biztosítják, akikkel közösen közel 300.000 nélkülözőt támogat az Egyesület élelmiszer adományokkal.

Az Élelmiszerbank célja, hogy

hosszú távon olyan erős hálózatot alakítson ki, amely a vidéki régiók elérését még hatékonyabbá tudja tenni.

Ez, mint ahogy külföldön működő Élelmiszerbankok esetében már bizonyított, helyi Élelmiszerbankok létrehozásával tud megvalósulni. Az első ilyen partnerség Magyarországon, a meglévő hálózat erősítése révén, Hajdú-Bihar megyében jön létre 2018 novemberében Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven.

Hajdú-Bihar megyében az Élelmiszerbank a jelenlegi 31 partnerszervezetén keresztül több mint 18.000 nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat - lát el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal, amelyből idén eddig 550 tonna élelmiszert osztott ki.

„A helyi Élelmiszerbank létrehozásával célunk, hogy térség ellátását még hatékonyabban, az ellátottak érdekeit még inkább szem előtt tartva tudjuk biztosítani. Szeretnénk megköszönni vállalati partnereinknek, hogy segítették a helyi Élelmiszerbank elindulását.

Hálásak vagyunk a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Irodának a megalakulás jogi támogatásáért, a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-nek a szállítmányozáshoz elengedhetetlen teherautó adományozásáért”

– mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

„Az elmúlt években az Élelmiszerbank partnerszervezeteként folyamatosan segítettük a térség rászorulóit. Bízunk benne, hogy immár Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbankként működve még többet tudunk tenni az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés ellen. Az élelmiszerek osztását nagymértékben segíti raktárunk, amelyért szeretnénk köszönetet mondani a helyi önkormányzatnak” – nyilatkozta Szántó László a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

A helyi Élelmiszerbank önálló egyesületként végzi majd munkáját, és működésében követi az Élelmiszerbank által már 13 éve kialakított jó gyakorlatokat.
Forrás: 
Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Laborhús után itt a labortej

A tejből származó fehérjékből készült termékek éves kereskedelme több millió dollárra rúg. Mi lenne, ha ezeket a termékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Ellepték a Balaton partját a hatóság emberei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezen a héten ismét átfogó ellenőrzést kezdett a tó környéki településeken.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.