0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Falugazdászok a Kárpát-medencében

„Mintegy 107 falugazdász kezdi meg a közeljövőben működését a Kárpát-medence magyarok által lakott területein” – közölte a hírt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének - MAGOSZ - elnöke. A szakember a szlovákiai Komáromban, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma – KEF -ülésén tartott sajtótájékoztatóján ismertette terveiket.

A szervezet huszonegy, a magyarországi mellett szlovákiai, szlovéniai, horvátországi, szerbiai, romániai és ukrajnai magyar agrárszervezetet tömörít, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. A szövetség célja a kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek kapcsolattartásának elősegítése, tevékenységeik összehangolása, közösségi képviseletének ellátása, valamint a tagszervezetek szakmai támogatása.

„A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013. május 3-án alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium, a (MAGOSZ) illetőleg tagszervezete, az Orosházi Gazdakör, valamint a Kárpát-medence magyarlakta területein működő nagyobb gazdaszervezetek részvételével”- magyarázta a sajtótájékoztatót tartó Jakab István. A fórum többek között összefogja a Kárpát-medencében működő szervezeteket, továbbítja javaslataikat a magyar kormány irányába és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által képviseli azok közös érdekeit az európai uniós szervezeteknél is.

A fórum feladata és hatásköre többek között, hogy javaslatokat tegyen a Kárpát-medencében élő magyarságot érintő nemzetpolitikai célok, gazdákat érintő agrárgazdasági és vidékfejlesztési célok megvalósítására, meghatározására.

Egységes álláspontot fogalmazzon meg a Kárpát-medencét érintő vidékfejlesztés, üzleti kapcsolatfejlesztés, vízgazdálkodás és környezetvédelem kérdéskörökben. Nem formális tárgyalások, sokkal inkább szakmai eszmecserék ezek a találkozók. Minden ilyen eseményen napirendre kerülnek konkrét, az anyaországgal való együttműködést a mindennapokban is erősítő, előmozdító javaslatok, igények.

E szövetség célja a Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek kapcsolattartásának elősegítése, tevékenységük összehangolása, közösségi képviseletének ellátása, valamint a tagszervezetek szakmai támogatása.

Jakab István sajtótájékoztatójából megtudhattuk, hogy Magyarországon jelenleg 650 falugazdász működik, akik jelentős tanácsadói ismeretekkel rendelkeznek, s tudásukkal, tapasztalatukkal segítik a környékbeli gazdálkodókat. Ezt a teljes tudástárat szeretnék most átadni a határon túli falugazdászoknak, akik a jövőben majd a nemzeti agrárkamarákon keresztül a kormányaiknak is segítséget tudnak nyújtani.

A MAGOSZ elnöke elmondta, a 107 falugazdászt terület- és létszámarányosan osztják el a Kárpát-medencében, s tevékenységüket a magyar kormány finanszírozza. Így a Szlovákia magyarlakta területeire 15 falugazdász jut

– tudtuk meg Jakab Istvántól, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a minisztériumnak, a helybéli polgármestereknek, falugazdászoknak és a gazdáknak együtt kell küzdeniük a következő európai uniós költségvetési ciklus agrártámogatásaiért, minden egyes centért.

Továbbá hangsúlyozta, a falugazdászok munkájukkal a szülőföldön való érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, valamint az agrárium nyújtotta munkalehetőségeket is támogathatják, vonzóbbá tehetik a fiatalság körében.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu