Back to top

Őszi ízek diadala - édes receptek

Az őszi konyha a legszebb, a leggazdagabb. Ilyenkor a piacra menni is gyönyörűség, a kertben pedig annyi csudaság ötlik a szemünkbe, hogy alig lehet belőlük választani.

Jómagam ilyenkor sokszor kerülök szembe a bőség zavarával. Itt egy halom kövér paradicsom kelleti magát – jó kis mártás kerekedik belőle, hatalmas húsgombócokkal, petrezselymes, főtt burgonyával, a virágokkal bókoló utolsó bazsalikomok zöld zamatával. Amott paprikák sütkéreznek a napfényben – roston sütve imádni valóak, pici olajjal, balzsamecettel öntögetve salátának hibátlan választás. A levesimádók kedvére viszont mennyei levessé lényegülhetnek.

A padlizsánok szabad tűzön sülnek, hogy aztán konyhakészen vándoroljanak a kamra mélyére, legyen télen is padlizsánkrém az arra éhesek kenyerére. Nincs annyi láda, kosár, amibe a gyümölcsök gyűlnének, és vajon lesz-e annyi idő és energia, hogy amit frissen el nem fogyaszt a siserahad, az üvegekbe kerüljön – mert kárba semmi se veszhet.

Az őszi gyümölcsök sora főzve, sütve végzi be nálunk, ilyenkor már sorra kerülnek a töltött, sült gyümölcsök, a gyümölcsös pohárdesszertek, piték és lepények: erre vár a szilva, az alma, a körte, a birs.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó
A kert végében is körül kell nézni, a bodza nehéz fejei már régen megértek, és aztán illatos almával házasítva lekvár formájában alhatják majd álmukat a polcokon, de pirosodik a csipkebogyó, a som, hátrább kéklik a kökény… nehéz a választás, mi legyen éppen ma terítéken? A bőséggel bátran szembeszállva olykor többféle étel is készül, de mindig van mifelénk éhes száj, aki örömmel falja.

Nézzünk hát körbe a kertben, minden nap mosolyog egy-egy finom alapanyag, adjunk esélyt a vágyainknak, az érzéseinknek, mikor melyiket kívánja meg a szemünk, melyik láttára ébred föl bennünk az ízek utáni vágyakozás, éppen mire kordul meg a gyomrunk. Élvezzük az egész éves munka nagyszerű gyümölcsét.

Őzcomb kenyérkéregben

Hozzávalók: 50 dkg őzcomb, só, 5 dl vadhús-alaplé, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 2 dl vörösbor, 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 20 dkg csipkebogyólekvár.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval bedörzsöljük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a forró alaplével és előmelegített sütőben, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a szaft felét leöntjük. A fahéjat a cukorral elkeverjük, és a felét a húsra hintjük. A zsemlemorzsát beáztatjuk a borba, majd a puha vajjal és a tojásokkal összedolgozzuk, a fahéjas cukorral ízesítjük. Ezt a keveréket az őzcombon szépen elegyengetjük és a forró sütőben rásütjük. A félretett szaftot a csipkebogyólekvárral sűrűre főzzük és a fölszeletelt pecsenye mellé tálaljuk.

Sültpaprika-krémleves

Hozzávalók: 2 szép nagy, piros húsú paprika, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kis rozmaringág, só, 2 evőkanál liszt, 6 dl húsleves, a tálaláshoz csípős pirospaprika, grissini.

A paprikákat kicsumázzuk, húsukat fölszeleteljük. A fölforrósított olajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a paprikát, a rozmaringágacskát, és szorgalmasan kevergetve-rázogatva, nehogy leégjen, megsütjük. Ha a paprika meg puhult, a héja szépen megpirult, beletesszük a fokhagymát, liszttel megszórjuk, elkeverjük. Felöntjük a húslevessel, megsózzuk és alaposan kiforraljuk. Levesescsészében, kevés csípős paprikával megszórva, frissen sütött, vagy készen vásárolt grissinivel tálaljuk.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó

Marcipános töltött szilva

Hozzávalók: 8 szép érett, de nem puha, magvaváló szilva, 1 citrom, 20 dkg marcipánmassza, 8 szál friss levendula.

A megmosott és megtörölgetett szilvákat hosszában bevágjuk. A magot kiemeljük úgy, hogy a szilva egyben maradjon. A szilva húsát citrommal megcsöpögtetjük. A marcipánmasszát kezünkkel megpuhítjuk, majd a lemorzsolt levendulavirágokat belegyúrjuk. Ha sikerült egyenletesen eloszlatni a marcipánban a levendulát, nyolc egyenlő részre osztjuk a masszát. Minden darabot tojás alakúra formázunk, és minden szilvába egy-egy levendulás marcipánt helyezünk. Behűtve kínáljuk.

Fotó: Vass András, Rózsakunyhó

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Szép élet a juhé: a juh- és kecskehús nem csak finom, egészséges is

„A birka sokoldalú jószág, nem csak finom a húsa és egészséges a teje, de legelőink karbantartását is elvégzik”- magyarázta „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány megnyitóján Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár. A budaörsi Auchan áruházban tartott rendezvényen Liptai Zoltán mesterszakácsnak köszönhetően juh- és kecskehúsból készült ételeket is megkóstolhattunk.

Hölgyek a borért országszerte

Ötödik alkalommal rendezte meg a Lorántffy Zsuzsanna Borrend a „Hölgyek a borért országszerte” konferenciát. Az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületét 1996-ban alapította negyven lelkes, a szőlőtermesztés és borkészítés munkája iránt érdeklődő valamint a borászati szakmát választott és abban elkötelezett hölgy.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

Inna egy kávét? Most már a csészét is megeheti utána

Mi lehet jobb egy csésze forró kávénál? Talán egy kávé, aminek még a csészéje is fogyasztható. Az Air New Zealand teszt jelleggel ehető csészékkel szolgálja fel a kávét a járatain, hogy csökkentsék a fedélzeten keletkező hulladék mennyiségét.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.