Back to top

Egy elfeledett hüllőnk: az amúrsikló

A terrarisztika hőskorában, a ’70–80-as években nagyon nehéz volt beszereznie kedvenceket annak, aki nem a hazai faunát akarta „dézsmálni”. Gyakorlatilag csak Kubából, illetve a volt Szovjetunió területéről lehetett egzotikus fajokra szert tenni.

Így történhetett az, hogy pörgefarkú leguánok és leopárd gekkók mellett az amúrsikló is megtalálható volt az akkori maroknyi terrarista gyűjteményében. Sajnos ez a kifejezetten könnyen tartható és látványos sikló mára kiveszett a köztudatból. Ezért vállalkoztunk arra, hogy újra megismertetjük ezt a fajt, immáron egy új generációval.

amúrsikló
Fotó: A. C. TATARINOV (HTTPS://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG/WIKI/ FILE:ELAPHE_SCHRENCKII.JPG)
Felnőtt korára válik látványossá

Az amúrsiklónak, bár több alfaja létezik, most a faj törzsalakjával, az Elaphe s. schrenckiivel foglalkozunk. Terráriumi tartás szempontjából ugyanis ez rendelkezik kifejezetten előnyös tulajdonságokkal. Ez a típus Ázsia mérsékeltövi régiójában, azon belül is elsősorban a hegyvidéki lombos erdőkben honos.

Nagyjából másfél, esetleg kétméteres testhosszt érhet el. Kiskorában barnás alapon, feketével szegett szürke mintázata van, mely színezet felnőtt korára látványos átalakuláson megy át.

A kifejlett egyedek ugyanis fekete vagy kékesfekete alapon, ritkásan elhelyezkedő, sárga gyűrűkkel mintázottak. A sárga színezet az ajkak mentén is megjelenik. Ez a küllem nagyon emlékezetet a mangrovesiklók (Boiga dendro phila) megjelenésére, így az amúr sikló tartása megfelelő alternatíva lehet azok számára, akiknek tetszenek az ilyen színezetű állatok, de nem szívesen vállalkoznának hátsó méregfogas kígyók gondozására.

amúrsikló
Fotó: Horog Ferenc
Nem melegigényes

A „megnyerő külső” mellett az amúrsikló előnyös tulajdonsága, hogy – az eredeti élőhelye okán – nem kedveli a magas hőmérsékletet. Így tartási költségei alacsonyabbak, mint a 28-30 °C-t igénylő fajoké. Számára az az ideális, ha tágas férőhelyük nappal szobahőmérsékletű, egy 26 °C körüli napozóhellyel, amit szükség esetén felkereshet, például, ha emészt. Terráriumában a hőmérséklet éjszaka 20 °C alá is lecsökkenhet. Férőhelyét néhány naponta permetezzük be vízzel, így érhetjük el a számára ideális közepesen magas páratartalmat.

A terrárium berendezésénél vegyük figyelembe, hogy szívesen mászik fel az ágakra napozni, illetve, hogy a túlságosan meleg napokon igényli, hogy a vízben heverészve hűthesse le testét.

Táplálására az előre elpusztított egerek, választási méretű patkányok a megfelelők. Az amúrsikló szaporításának előfeltétele a téli hibernáció. Ezt mindig nagy odafigyeléssel és fokozatos szoktatással kell megvalósítani. A nőstények viszonylag kevés, általában 5-10 tojást raknak. Az utódok viszont meglehetősen nagy testmérettel jönnek a világra, aminek köszönhetően többnyire problémamentes a nevelésük. Az amúrsikló egyelőre nem élvez természetvédelmi oltalmat.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.