0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Átrendeződik a magyar szarvasmarha-kivitel

Átrendeződőben van a magyar szarvasmarha-kivitel, bár az exportban még mindig domináns szerep jut a török piacnak, az állattartók egyre több jószágot adnak el a volt jugoszláv, tenyészállatot pedig a hajdani szovjet tagállamokban.

A Magyar Idők keddi száma közölte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja öt százalékkal csökkent 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Míg a török piacra irányuló kivitel csaknem negyedével csökkent, Ausztriába 6 százalékkal, Horvátországba 2 százalékkal, Oroszországba pedig 14 százalékkal nőtt az export.

Márton István, a Magyar Hereford-, Angus-, Galloway-tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: a Törökországba irányuló export visszaszorulásának oka egyrészt a gyengülő török gazdaság, a líra elértéktelenedésével a magyar marha túl drága lett a törököknek. Másrészt nagy erőkkel vannak jelen a piacon a csehek, és jönnek fel a szlovákok és a románok is, akik lényegesen alacsonyabb áron kínálják állataikat.

Hozzátette, Magyarországon egy kicsit elkényelmesedtek az állattartók és a tenyésztők, a piaci szereplőknek tudomásul kell venniük, hogy az árak nincsenek rögzítve, a kereslet-kínálat befolyásolja alakulásukat.

Megjegyezte: az idén a korábbinál 150 forinttal alacsonyabbak a kilónkénti átvételi árak, ugyanakkor aki túl akar adni a portékáján, még ma is reális árat kaphat érte.

Forrás: MTI