0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.

Immár hagyomány, hogy Herceghalmon, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete ad otthont a MÁSZ közgyűlésének, így Mihók Sándor, a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége elnökének köszöntő szavai után Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója ismertette azokat a jelentős változásokat, melyek az elmúlt időszakban Herceghalmon történtek.

Nagy István, az agrártárca első embere a minisztériumban eddig megtartott tematikus napok tapasztalatait osztotta meg előadása kezdetén. Eddig a sertés, a baromfi, a juh, a tejágazati és húsmarha napokat tartották meg, melyek alapján kiderült, hogy az ágazati szereplők együttműködésének fokozására kiemelten nagy szükség van.

Sajnos vannak olyan ágazatok, melyeknél egyelőre nem látni kiforrott koncepciót, pedig ez igen fontos volna az előrelépéshez. Hazánk állattenyésztésének sikere tehát nagyban függ attól, hogy hogyan tudnak együttműködni a tenyésztőszervezetek a MÁSZ keretei között.

De legalább ilyen fontos, hogy a tenyészállat és a szaporítóanyag előállításában minél nagyobb szerepet kapjon a hazai tenyésztés, és a lehető legkisebb mértékben legyünk kiszolgáltatva külföldi tenyésztő-vállalkozásoknak. E téren a tenyésztőszervezeteknek és a MÁSZ-nak meghatározó szerepe van jelenleg is, és a jövőben is ennek kell lennie.

A miniszter szerint nem túlzás kijelenteni, hogy november 1-jétől új korszak kezdődött az európai és ezzel együtt a hazai tenyésztésszervezésben.

Az uniós állattenyésztési rendelet a jog eszközével vág rendet, és emeli közös nevezőre az eddig tagállami hatáskörben szabályozott törzskönyvezési, teljesítményvizsgálati és tenyészérték-becslési alapelveket, továbbá kitárja kapuit a tenyészállatok és szaporítóanyagok kereskedelme előtt.

A rendelet 2018. november 1-jétől az Unió területén közvetlenül alkalmazandó. Tehát Magyarországnak ott van lehetősége saját szabályokat alkotni, ahol a tagállamok kezében hagyta Brüsszel a döntést, illetve azon állatfajoknál, amelyekre nem vonatkozik az uniós rendelet. Ilyenek például a baromfifélék, a nyúl és a csincsilla. Az EU-rendelet alapján a határon átnyúló tenyésztőszervezeti tevékenységekre, valamint egy fajtára vonatkozóan több tenyésztőszervezet részére történő elismerés kiadására lehetőséget kell biztosítani, de csak és kizárólag szabályozott keretek között, a hazai tenyésztési hatóság kontrollja mellett.

Zászlós Tibor, a MÁSZ frissen választott elnöke kifejtette, hogy vezetői ars poeticája a törvényességen, a kiszámíthatóságon és az eredményességen alapszik.

Fontosnak tartja a múlt értékeinek megőrzését is, s igyekszik minél nagyobb összefogásra serkenteni a gazdákat, hogy erős tagszervezetek egy erős MÁSZ kötelékeiben végezhessék munkájukat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu