Back to top

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

A betegség következtében Kínában a sertéshús ára már augusztusban kilőtt, ami különösen aggodalmas a világ legnagyobb sertéstermelő országában.

„Az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása és kontrollálása jelenleg komoly feladat” jelentették ki együttes nyilatkozatukban a mezőgazdasági-, közlekedési- és közbiztonsági minisztériumok szerda késő délután.

„A járvány már 17 tartományban ütötte fel a fejét, és a Kína déli részén lévő nagy sertéstermelő tartományok felé terjed.”

Szeptember elején a kormányzati média még azt nyilatkozta, hogy az ASP csak öt tartományban jelent meg, és az agrárminisztérium szerint a vírust megfékezték.

A három minisztérium most az élősertés szállítmányok fokozott ellenőrzésére koncentrál, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését.

A járványt először augusztusban jelentették Kínából, az északkeleti Liaoning tartományból.

Azóta a betegség folyamatosan a nagy sertéstartó tartományok felé terjed dél felé annak ellenére, hogy számos módon próbálják megakadályozni – beleértve több tízezer sertés kényszervágását is.

A minisztériumok szerint ennek oka abban gyökerezik, hogy

a sertésszállítást sújtó korlátozásokat nem veszik komolyan az érintett területeken.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már augusztusban figyelmeztetett, hogy a sertéspestis Ázsia egyéb részein is megjelenhet.

A betegség az emberre nem veszélyes, azonban halálos vérzéses lázzal járó tüneteket okoz a házi sertésnél és a vaddisznóknál is. Mivel nincs ellene gyógyszer vagy oltóanyag,

az egyetlen ismert módszer a megfékezésére az beteg állatok kényszervágása és megsemmisítése.

Az ASP terjedése Kínában azért is aggasztó, mivel a világ sertéseinek felét itt tenyésztik, illetve a legnagyobb a népességre jutó sertéshús-fogyasztás is, a FAO adatai alapján.

Forrás: 
phys.org/AFP

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

Jócskán emelkedett a vágómarha felvásárlási ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-III. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 13,3% százalékkal drágult, az élő állatoké és az állati termékeké viszont 1,2% százalékkal csökkent.

Tovább folytatódik az amerikai-kínai vámháború

Kína megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját június 1-jétől - közölte hétfőn a kínai államtanács vámügyi bizottsága hétfőn.