Back to top

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén a gödöllői Szent István Egyetemen az intézmény rektora, Palkovics László köszöntötte elsőként kollégáit. A hazai felsőoktatásban erős a növényorvos képzés, de még tovább kívánják emelni a színvonalát, és most folynak az egyeztetések arról, miként lehetne jobban közelíteni a gyakorlathoz, mondta.

A generációváltásnak ugyanis folyamatosnak kell lennie, az a cél, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok azonnal hasznosítható szaktudással rendelkezzenek.

Böröczky Károly, Huszárné Bodor Éva és dr. Kiss László miniszteri elismerő oklevelet vett át Bognár Lajostól
Fotó: Horváth Csilla

Bognár Lajos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kijelentette: nem kérdéses a fenntartható mezőgazdaság létjogosultsága, ennek a modellnek a sikere a növényorvosok kezében van. Mind nagyobb az élelmiszer-biztonság jelentősége, amit három területen lehet menedzselni.

Az első a kockázatok felmérésén alapuló védekezés, a másik a növényi termékek nyomon követése, a harmadik pedig a szaporítóanyagok felügyelete.

Erősödnie kell az állami szerepvállalásnak a rövid távú egyéni érdek és a társadalom hosszú távú érdekei közti egyensúly megteremtésében. A szaktárca most tekinti át a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet, amit az EU 2009-ben született növényvédelmi irányelvének megfelelően készítettünk. Kiemelten fontosnak tartják az élelmiszerlánc ellenőrzését, és arra törekszenek, hogy kiszámíthatóan működjön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a jelenleg folyó államigazgatási leépítések ellenére.

Szántó Dávidné Lengyel Mária, Simonfalvi Elemér, Németh Csaba, Dövényi-Nagyné Szabó Anikó, Benke Mihály, Balogh László
Fotó: Horváth Csilla

Gábriel Géza főosztályvezető-helyettes azt tette hozzá, hogy az EU-ban 2014-től kötelező betartani az integrált növényvédelem alapelveit. A nemzeti cselekvési terv megalkotása óta módosult sok jogszabály, például két éve kötelező szerződést kötni növényorvossal, ha a termelőnek nincs szakirányú végzettsége. Ez pedig lehetővé teszi, hogy nagyobb szaktudással folyjon a növényvédelem.

"A kollégák több hatósági ellenőrzést, a korábbihoz hasonló szakmai együttműködést várnak a növényvédelmi hatóságtól."

- mondta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese. A világ azonban nem ebbe az irányba halad, hanem a termelő és a növényorvos vállára rakja a felelősséget, hangsúlyozta. Az idén a tömeges hazai méhpusztulás okait vizsgálják nagy erőkkel, és bár még nem tudjuk, mi okozhatta, az bizonyos, hogy a mezőgazdasági tevékenység során felelősséggel tartozunk a méhek és minden megporzó rovar, valamint a hasznos és semleges szervezetek védelméért.

Fotó: Horváth Csilla
Az idén három növényvédő szakember kapott miniszteri elismerő oklevelet színvonalas munkájáért. Böröczky Károly, Huszárné Bodor Éva és dr. Kiss László Bognár Lajostól vehette át az elismerést.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hat tagjának a munkáját ismerte el Kiváló Növényorvos aranygyűrűvel. Dövényi-Nagyné Szabó Anikó, Benke Mihály, Balogh László, Szántó Dávidné Lengyel Mária, Németh Csaba és Simonfalvi Elemér kitüntetését a szervezet elnöke, Tarcali Gábor nyújtotta át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?