Back to top

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

A flavonoidok növényi eredetű természetes anyagok, származékaik nagy számban, változatos formában fordulnak elő a természetben. A növényi sejtek felépítésében és működésében játszanak szerepet. A friss hajtásokban, rügyekben, virágokban és termésekben egyaránt fellelhetőek. Kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek, antifungális, antibakteriális, antioxidáns, valamint gyulladásgátló hatásukról ismertek. 

A flavonoidoknak megannyi származéka ismert, ezek közül az egyik a kumarin, amely a kurkumában, orchideafajokban, pillangós és ernyős virágzatú növények található meg.

Biológiai szerepüket 1930-ban, neves tudósunk Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezése kapcsán ismerte fel. Kutatótársával Rusznyák István belgyógyásszal rájöttek, hogy a szintetikus úton előállított C-vitamin másképp hat, mint a paprikából kivont, természetes változat. A kutatási eredmények azt bizonyították, hogy a skorbutban szenvedő kísérleti állatok vérzékenységét a természetes C-vitaminnal hatásosan tudják kezelni, míg a mesterségesen előállított változattal nem.

A titok, a citromlében is megtalálható C-vitamint kísérő bioflavonoidban, rejlett, amelyet tévesen P-vitaminnak neveztek el, a hajszálerek falának áteresztő képességének -permeabilitásának - csökkentése miatt.

Később rájöttek, hogy a bioflavonoidok nem tekinthetők vitaminnak, mert fogyasztásuk nem elengedhetetlenül szükséges az egészség megőrzéséhez. A P-vitamin élettani hatását jó néhány más flavonoid is produkálja, mint például a rutin, amely a japán akác bimbójából nyerhető ki.

Egy flavonoid akkor tekinthető bioflavonnak/bioflavonoidnak, ha P-faktor hatással rendelkezik, vagyis képes az érfalakat erősíteni és gátolja a kollagén lebomlását.

A legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, illetve azokat erősíti. A flavonoidok az A-, C-, E-vitaminokkal a sejtmembránok épségét védik szabadgyökök közömbösítésével.

Az antioxidáns bioflavonoidok a legtöbb növényi eredetű élelmiszerben megtalálhatóak, és jótékony hatásukkal segítenek megőrizni az egészségünket. A vegyületcsoportnak köszönhető a francia paradoxon néven ismert jelenség is.

Franciaország egyik leghíresebb szőlőtermesztő vidékén, Burgundia és Bordeaux környékén élő embereknél ritkábban fordul elő szívkoszorúér megbetegedés,

mint más európai országban, pedig a térség lakói koleszterinben igen gazdag ételeket fogyasztanak. Ennek oka, az hogy az asztalon mindig megtalálható egy üveg bor és egy tál saláta. Így naponta jelentős mennyiségű C-vitamint és flavonoidot visznek a szervezetükbe, melyek szabadgyökfogó antioxidáns hatásukkal megelőzik a sejtek károsodását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.